”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2009.11.17. 17:19 *amari

A mai ebéd

Egyszerű konyhát viszek, hagyományos ételekkel, ízekkel. Főleg a magyaros konyhát kedvelem, de szívesen kísérletezek új ételekkel is. Kisebb szakácskönyv gyűjteményem is van, és természetesen kézzel írott receptgyűjteményem egy füzetben, amiben még a számítógép előtti időkből származó receptjeim vannak lejegyezve. Az első bejegyzésem ebben a kis könyben 1972. évben volt, de voltak benne édesanyám által előzőleg leírt receptek is. Ma már a gépemre írom a recepteket, de néha azért nosztalgiázok, olyankor újságból kivágok egy olyan receptet, amit kipróbálok, és beragasztom abba a kis megsárgult kockás füzetbe. Nem tudom, fogja e még valaki forgatni azt a receptgyűjteményt! A múltkor a lányomnál voltam, ő úgy főzött, hogy a 5 hetes Bonifác hordozókendőben volt a mellén felkötve, ott aludt, a két éves Benedek kirámolta a konyhaszekrényt és segített főzni, ő meg az asztalon levő laptopról olvasta a hozzávalókat a főzéshez. Szívesen olvasom a gasztoblogokat, konyha oldalakat, így kaptam kedvet ahhoz, és lett rá időm, hogy a saját életemből megjelenítsek valamit, olyan dolgokat, amitől békés, harmonikus az életem. Ennek egyik fontos része a kamrám és a konyhám. Általában két személyre főzök, ritkán sikerül olyan kis mennyiséget készítenem, hogy ne maradjon belőle.

A mai ebédünk gyors ebéd volt, mert nem sok időm volt a főzésre.
Krumplileves házi füstölt kolbásszal

Előkészítettem a hozzávalókat:

-          30 dkg megtisztított, kockára vágott krumpli

-          2 darab kisebb sárgarépa, karikára vágva

-          1 kis fej vöröshagyma

-          1 darab zöldpaprika

-          1 darab paradicsom

-          2-3 darab babérlevél

-          só, ízlés szerint

-          15 dkg házi füstölt kolbász

-          3 dl tej

-          3 dl víz

Rántás:

-          1 dl étolaj

-          1 evőkanál liszt

-          1 kávéskanál őrölt csemege paprika

Az előkészített krumplit, sárgarépát, egész vöröshagymát, paprikát, paradicsomot egy lábosban feltettem főzni a tej és víz keverékével. Beletettem a babérlevelet, a karikára vágott kolbászt is, majd megsóztam és puhára főztem. Amíg főtt a leves, elkészítettem a rántást, kis langyos tejjel hígra kevertem, majd a megfőtt leveshez öntöttem, ezzel még egyszer felforraltam. A kész levesbe belekevertem 2 dl tejfölt. Aki szereti ízesítheti ecettel is.
Túrós palacsinta
Amíg főtt a levesem, megkevertem a palacsintatésztát, hogy pihenjen kicsit.
3 darab tojás, 25 dkg finomliszt, 3 dl tej, két evőkanál étolaj és só keveréke nálam a palacsintatészta, amit ha szükséges még, akkor kis szódavízzel hígítok annyira, hogy tejszín sűrűségű, csomómentes tésztám legyen. Ezt az alaptésztát használom a sós, és az édes töltelékkel készült palacsintákhoz is. Ennyi hozzávalóból ma 16 darab palacsinta lett.
A pihent keveréket teflonos palacsintasütőben süttem, pár csepp étolajjal. A palacsinták megtöltéséhez most túrós töltelék készült. 20 dkg áttört tehéntúrót, egy tojás sárgájával, két evőkanál tejföllel, három evőkanál porcukorral, csipet sóval símára kevertem, majd tettem bele egy marék mazsolát. A megtöltött palacsintákat egy vajjal kikent hőálló üvegtálba tettem, leöltöttem 2 dl édes tejföllel,és 20 percre, 150oC-os sütőbe tettem, hogy összemelegedjenek. Tálaláskor megszórtam porcukorral, de ez el is maradhat.

1 komment

Címkék: tej tojás vöröshagyma hagyma víz palacsinta paradicsom paprika tejföl mazsola sárgarépa krumplileves babérlevél tehéntúró rántás füstölt kolbász búzaliszt


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr31532274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lillamama 2009.11.22. 23:32:40

Anya! Én igényt tartok a kis kockás füzetedre :)
süti beállítások módosítása