”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2009.11.23. 08:18 *amari

Francia burgonya

Minden formájában nagyon szeretjük a burgonyát (Solanum tuberosum). Más néven krumpli, pityóka, melynek sok fajtáját termesztik és megvásárolható is. Legtöbbet a rózsaszínt választom, mert azt tartom a legízletesebbnek salátákhoz, sütéshez, de a levesekhez, főzelékekhez is. Pürékhez, tésztákhoz a sárga színűt keresem, mert az hamar szétfő, könnyen törhető. Azt gondolom, hogy más háztartásokban is alapvető élelmiszer, egészséges, könnyen emészthető és jól tárolható. Keményítőtartalma 20 % körüli, tartalmaz B, C, A és K vitamint. A vízben oldodó C vitamin tartalmát a hő hatására nagyrészt elveszti. A napon, fényen tartott burgonyagumó héja megzöldül, szolanint termel, ami mérgező, így vigyázzunk vele a felhasználásnál.

Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • őrölt fehér bors
Egyforma nagyságú burgonyákat válogatok, majd megmosom és egy fazékban héjában megfőzöm. Amikor megfőtt, hagyom kihűlni, majd leszem a héját és felkarikázom.
Amíg fő a burgonya, az idő alatt elkészítem a tejföl-tejszín-tojás sárgája keverékét, amit majd ráöntök.
Egy közepes nagyságú tepsit kivajazok, majd sorban elrendezem benne a karikára vágott burgonyát, közben sózom és borsozom. Amikor kész, ráöntöm a tejfölös keveréket. A tetejére vagdalom a vajat és forró sütöben kb. 1 óra alatt pirosra sütöm.

Szólj hozzá!

Címkék: tojás krumpli vitamin tejszín vaj pityóka keményítő fehér bors francia burgonya szolanin solanum tuberosum főzőtejföl


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr901545395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása