Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Hirdetés

Naptár

augusztus 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás
  • Adora: Ezt ma elkészítem. :) (2014.06.28. 07:27) Kapusznyíka
  • *amari: @kovcskati: Köszönöm! A népies elnevezést valahol az interneten olvastam. A bejegyzésem módosítottam. (2014.05.04. 17:32) Töltött kucsmagomba
  • *amari: Örülök, hogy ide találtál:) (2013.11.09. 17:07) Vaddisznósült kökényes mártással
  • *amari: Sajnos, nem ismerek semmilyen módszert, ami külsőleg mutatja, hogy egy sütőtök milyen ízű. A termőhelyén szépen beérett tök íze vélhetően édes. (2013.10.11. 07:26) Sütőtök
  • Ilds.: Imádom a tejfölt, fogalmam sem volt, hogy házilag hogyan is lehet elkészíteni. :) (2013.05.08. 10:14) Házi készítésű tejföl
  • pizs (törölt): Imádom a fűszernövényeket. Balkonom van, pár éve fehér, hosszúkás retket, petrezselymet ültettem ládába. De pár éve annyira erős a nap, mivel egész nap a nap süti ezt az oldalt, hogy minden kiég. Cs... (2013.03.09. 10:54) Zöldségeim
  • vauvao: @pacemaker: Kedves Pacemaker! Hallgattam rád, és fahéjjal készítettem el a lányom születésnapi vacsorájához a lila káposztát. Nagyon köszönöm! Hatalmas sikert arattam vele. (2012.12.21. 18:20) Sült kacsa párolt vöröskáposztával

Olvasóim

free counters

Fotók

Blogajánló

myTaste.hu">


2010.03.03. 20:00 *amari

Pacalpörkölt

A férjem megkívánta a pacalpörköltet. Nagyon ritkán szoktam ezt főzni, mert én nem kedvelem, de örömmel megfőzöm. Magamnak madártejet készítettem. Kicsit furcsa illat volt a konyhában, a vanília egzotikus illata keveredett a vöröshagymával.

A pacal a kérődző emlősök (marha, juh, kecske) gyomrának harmadik rekesze. Tisztítása, előkészítése szakértelmet és sok időt igényel, igen nagy munka. Szerencsére ma már konyhakész, előfőzött pacalt is lehet vásárolni, így könnyebb a dolgunk vele.
Sokféle módon lehet főzni a pacalt, nálunk a sima, csipős, sok hagymával készült pörkölt a nyerő. Készíthetjük vörösborral, gombával, sertéskörömmel, csülökkel, velővel. Nagyon laktató étel, köretet nem is készítek hozzá sosem, csak friss, puha kenyérrel és vegyes házi savanyúsággal tálalom.
Főzhetjük kuktában, nyáron bográcsban is kinn a kertben jóféle vörös bor kiséretében.
 
 
Hozzávalók:
 
  • 1 kg előfőzött marhapacal
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 cső szárított erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2 evőkanál őrölt édes-nemes paprika
  • őrölt erős paprika ízlés szerint 
A csíkokra vágott, előfőzött marhapacalt többször váltott langyos vízben jól megmostam és sós vízben áztattam egy órán át, majd leöntöttem róla a vizet és lecsepegtettem.
A vöröshagymát megtisztítottam, apróra vágtam, a zsíron világosra pirítottam. Megsóztam, rászórtam az őrölt paprikát, a köménymagot és hozzákevertem a pacalt. Annyi vizet öntöttem rá, ami ellepte és három órán át lassú lángon, fedő alatt készre főztem. Félidőben hozzátettem a paprikát, paradicsomot, az apróra zúzott fokhagymát és egy cső szárított, erős paparikát. Néha megkevertem, az elforrt levet is pótoltam.
Köretnek készíthetünk hozzá sós vízben főtt krumplit is, de a pacalpörköltbe is tehetünk a krumpliból, hogy ott főjön meg.

3 komment

Címkék: pörkölt kecske marha paradicsom paprika pacal bogrács juh kukta erős paprika pacalpörkölt


A bejegyzés trackback címe:

http://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr81806705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

marosi50 2010.03.04. 13:59:05

Szép paprikád van...

ügyeske 2010.03.06. 22:27:53

A KRUMPLIS kitétel nemkellene a végére és máris a 10-es skálán erős 6 pontot kaphatna a kaja... -:)
tuningolnám !

Kis majoranna mindenképpen kell bele.
Egy-két babérlevél (csak az ízemiatt)
A vizzel felöntéssel is tessék csínyján bánni.
Állagjavítónak kis csülökdarabok, hogy ragadós cupákos szaftja legyen (víz helyett egy kicsikupica vörösbor és a végén mindenképpen velős feltét a pacaltányér közepére és semmiesetre sem KRUMPLI !! :):)

xlator 2010.11.24. 05:10:57

Nekem is a kedvenc kajái egyike a Pacal pöri. A múlthetén apukám főzött pacalt, és azt találta ki (gondolom ezt már más is kitalálta, tehát nem találmány)hogy tesz bele csíkokra, az-az mint a pacalt ugyanolyanra vágott sertés bőrt. Én nagyon jót ettem belőle. Viszont a legjobban a Karcagi rokonok birka pacalját szeretem. Ők ugyanis Birkapörköltnek csinálják rengetek finom Birka hússal. Igen tudom, az inkább birka pörkölt. :-)
De azért az valami isteni!