”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.03.10. 20:06 *amari

Zserbó szelet

Ma egy régimódi, hagyományos süteményt sütöttem, a zserbó szeletet. Vendégeket várok hétvégére és ennek a süteménynek pár napot pihennie kell, hogy igazán összeérjen. A zserbó olyan süti, amit általában mindenki ismer, szeret. Az eredeti süteményt Emil Gerbeaud a híres cukrászdájában készítette Budapesten a múlt század elején. Igazán ízletes sütemény, minden háziasszony őrzi a saját, jól bevált receptjét. Én most közreadom a saját magam által használt, édesanyámtól örökölt receptet.

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg zsír ( vaj, margarin)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dkg friss élesztő, kis langyos édes tejben megfuttatva
  • késhegynyi szódabikarbona
  • 4 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
A fenti anyagokból lágy tésztát gyúrtam, három részre osztottam és meleg helyen egy óra hosszat pihenni hagytam.
 
Töltelék:
  • 50 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 7 dl baracklekvár
A darált diót összekevertem a porcukorral.
 
Elkészítés:
 
Egy 40 cm x 32 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és bekapcsoltam a villanysütőt.
A három részre osztott tésztából egy részt akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi. A kinyújtott tésztát belesimogattam a tepsibe, megkentem a saját főzésű, sűrű házi baracklekvárral, megszórtam a darált cukros dió felével, majd ezt beborítottam a következő kinyújtott tésztával. Erre a tésztára újra baracklekvár és dió került, majd az utolsó kinyújtott tésztalap. Kézzel szépen elsimogattam az egészet, egy villával sűrűn megszúrkáltam és betettem a tepsit a 180 oC-ra előmelegített sütőbe. 45 perc alatt megsült a sütemény, persze tűpróbával ellenőriztem, hogy valóban átsült e.
Kivettem a sütőből a tepsit és hideg helyre tettem, kihűtöttem a süteményt. Most ez kb. 2 óra hosszat tartott. Közben elkészítettem a tetejére a csokimázat.
5 evőkanál kakaóport összekevertem 5 evőkanál kristálycukorral, tettem hozzá 5 evőkanál vizet és összeforraltam egy teflonos serpenyőben. Amikor felforrt, levettem a tűzhelyről és a forró masszába kevertem 12 dkg vajat. Addig kevertem, amíg a vaj elolvadt, majd ráöntöttem a süteményre és újra hideg helyre tettem. Szeletelni majd akkor lehet, ha már teljesen kihűlt és megdermedt a süti tetején a csokimáz.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: budapest dió zsír tejföl élesztő hagyományos porcukor baracklekvár kakaópor régimódi csokimáz zserbó szelet szódabikarbona emil gerbeaud


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr281829596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása