A múlt héten hozzájutottam egy régen óhajtott zománcozás nélküli öntöttvas lábashoz. Lába ugyan nincs, de éppen olyan, amilyenre vágytam.
Szép, míves munka ez az edény, 5 literes, fedő is van hozzá, erdélyi magyarok árulták a bográcsok, köcsögök, szilkék, fakanalak és csergék társaságában. Pár évtizeddel ezelőtt édesanyám főzött ilyen lábosban, aztán egyszer valami történt vele, megrepedt, tyúkitató lett belőle. Évekig ott volt még használatban a baromfiudvaron, aztán eltűnt a tyúkudvarral együtt.
Új szerzeményemet használat előtt az eladóktól szerzett szóbeli ismertető alapján jól megmostam, meleg, sós vízzel, majd szárazra töröltem és bekentem a belsejét, a fedőt is étolajjal, ezután két órán át 120 oC-os sütőben kiégettem. Amikor aztán kihűlt újra elmostam és már használatba is vettem. Húsvétra töltöttkáposzta készült benne, holnap meg bableves fő majd, mentve a maradék húsvéti sonkát.
A lábas használata és karbantartása egyszerű. Minden fajta tűzhelyen, sütőben, kemencében, szabad tűzön is használható. Nem szabad szárazon a tűzhelyre tenni. Lassan, fokozatosan kell melegíteni, mert rideg az anyag, megrepedhet a gyors hőingadozásra. Amikor már felmelegedett, egyenletesen fő benne az étel, sokáig meleg. Étel tárolására azért ne használjuk.
A zománc nélküli vas felületről az emberi szervezet számára is fontos vas kerül az ételekbe a főzés során, főleg ha savas alapanyaggal főzünk (savanyú káposzta, ecet, paradicsom, citrom, bor).
Tisztítani ecetes, vagy sós meleg vízzel szabad, mosogatószert ne használjunk hozzá, a mosogatógépet is kerüljük. Miután elmostuk, mindig töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, vagy zsírral mielőtt eltennénk. Száraz helyen tároljuk. Amikor legközelebb használni fogjuk, természetesen el kell mosni a lábast főzés előtt.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Devic Erika 2015.11.16. 18:55:18
*amari 2015.11.16. 20:22:52
Sütés vagy főzés előtt minden alkalommal jól ki szoktam mosni szódabikarbonás vízzel.