HTML

Naptár

július 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
”Szavazz

Friss topikok

  • *amari: Én is rendszeresen főzöm, a családom is nagyon kedveli! (2016.04.09. 16:39) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás
  • Adora: Ezt ma elkészítem. :) (2014.06.28. 07:27) Kapusznyíka
  • *amari: @kovcskati: Köszönöm! A népies elnevezést valahol az interneten olvastam. A bejegyzésem módosítottam. (2014.05.04. 17:32) Töltött kucsmagomba
  • *amari: Örülök, hogy ide találtál:) (2013.11.09. 17:07) Vaddisznósült kökényes mártással
  • *amari: Sajnos, nem ismerek semmilyen módszert, ami külsőleg mutatja, hogy egy sütőtök milyen ízű. A termőhelyén szépen beérett tök íze vélhetően édes. (2013.10.11. 07:26) Sütőtök
  • Ilds.: Imádom a tejfölt, fogalmam sem volt, hogy házilag hogyan is lehet elkészíteni. :) (2013.05.08. 10:14) Házi készítésű tejföl

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.06.10. 22:11 *amari

Házi készítésű sajt

Rendszeresen vásárolok friss, házi tejet, amivel főzök és gyakran feldolgozok. Itthon készítem a joghurtot, túrót, tejfölt és változatos ízesítéssel a gomolyára emlékeztető, félkemény sajtokat.

 

Hozzávalók:
 
·         5 liter friss házi tej
·         2,5 dkg finomított só 1 liter tejhez
·         1,5 dl 10 %-os biológiai erjesztésű ecet
 
Elkészítés:
 
Az 5 liter tejet nagyon lassú lángon melegítve egy nagy fazékban felforralok. Ez elég sok időt vesz igénybe, de nem érdemes nagy lángon melegíteni, mert könnyen a fazék aljára ég. Néha meg kell keverni, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Amikor már forr a tej, akkor beleszórom a sót, kevergetve forralom tovább, ekkor már nagy lángon kb. 1 percig, hogy teljesen feloldódjon a só. Ha fűszerezzük is a sajtot, akkor most adjuk hozzá a fűszereket, majd belekeverjük az ecetet és még 5 percig lassú lángon forraljuk, de ekkor már nem kell kevergetni, csak kicsit megmozgatni a kicsapódó fehérjét. 5 perc után lezárom a gázt (hőforrást) és 10 percig állni hagyom.
Ezután egy szűrőn leszűröm. Ezt úgy szoktam, hogy egy szűrőtálat kibélelek egy ritkán szövött lenvászon konyharuhával (ezt csak erre használom), ezt egy nagy tálba teszem, amibe belefér majd a savó, majd ebbe öntöm a fazék tartalmát. Gézt vagy tüll anyagot is lehet használni a szűréshez, majd használat után ecetes vízben kell kimosni. Szűrés után a textil négy sarkát összekötöm, kicsit megformázom a sajtot, hogy tömör legyen, majd 8-10 órára felakasztom csepegni. Formában is csepegtethetjük, majd tömöríthetjük az egészet.
5 liter tejből kb. 70-75 dkg sajt lesz.
Én este készítem el a sajtot és másnap reggel már fogyasztható, ill. egy dobozban a hűtőbe kerül fogyasztásig. Azt nem tudom, hogy meddig áll el, mert nálunk pár nap alatt mindig elfogy.
 
 
Szinte számtalan lehetőség van sajtunk ízesítésére. Tehetünk bele zöld fűszereket, metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kaprot, fokhagymát, pritamin papripát, köménymagot, diót. Meg is füstölhetjük, de készíthetünk belőle sós lében érlelt sajtot is. Színezhetjük sáfránnyal vagy kurkumával, akkor sárga színű sajtunk lesz.
Hasonlóan készül az indiai házisajt, a panír, azzal a különbséggel, hogy itt ecet helyett citromlevet használnak.
 
Sajtom nagyon egészséges, mert csak természetes anyagokat tartalmaz. Fogyaszthatjuk úgy, ahogyan elkészült, morzsolhatjuk salátákba, grillezhetjük, zöldségekkel nyárson is süthetjük, kiránthatjuk, mert nem olvad el sütés közben. Főtt tésztára reszelhetjük, de nagyon finom sajtos rúdhoz, pogácsához is.
 

Szólj hozzá!

Címkék: dió sajt kapor kurkuma sáfrány köménymag indiai sajt snidling petrezselyem panír metélőhagyma házi készítésű sajt pritamin paprika


A bejegyzés trackback címe:

http://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr202072799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu