HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.07.27. 19:12 *amari

Zöld dió

Minden évben készítek zöld dióból likőrt. A receptet örököltem, édesanyám készített ilyen konty alá való italt és cukrozott zöld diót is készített mindig téli csemegének.

A hagyományok szerint Szent Iván éjjelén kell szedni a zöld diót, mert akkor legerősebb az illata, a leglédúsabb és akkor a leggazdagabb hatóanyagokban. Italnak készíthető belőle likőr, bor, pálinka.
 
 
Diólikőr
 
Hozzávalók:
 
  • 10 - 12 darab egészséges, fiatal zöld dió
  • 1 darab diófa levél
  • 1 liter kisüsti pálinka ( lehet vodka is, vagy tiszta szesz)
  • pár szem szegfűszeg és szegfűbors
  • fahéj
  • 50 dkg barnacukor fél liter vízben feloldva
 
A kertben szedtem 12 darab zöld diót, megmostam, 2 mm-es fa kötőtűvel átszúrkáltam mindet, beletettem egy befőttes üvegbe és felöntöttem egy liter vízzel. Az üvegben három napig ázott a dió úgy, hogy minden nap leöntöttem róla a vizet és frisset tettem rá. A negyedik napon, ekkorra már megfeketedett a dió, leöntöttem róla a vizet, rászórtam a durvára összetört szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat, majd ráöntöttem egy liter pálinkát. Tettem még bele egy szál zöld diófalevelet is, hozzákevertem a cukorszirupot, majd lezártam az üveget. Négy hétig ázott a dió a fűszerekkel a cukros szeszben a kamrában. Minden nap jól összeráztam az üveget, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ezután leszűrtem az italt és üvegekbe öntöttem.
Az ázott diót cukorszirupban megfőztem, egy tiszta csavaros tetejű befőttesüvegbe tettem, felöntöttem a cukorsziruppal amiben főtt és lezártam. Finom csemege lesz majd a télen.
 
 
Diópálinka
 
Ez a pálinka valójában nem dióból készül. A zöld dióval ízesített pálinka alapja bármilyen gyümölcspálinka lehet, aminek nincs karakteres íze.
Elkészítése egyszerű. A tisztára mosott zöld diót négy részre vágunk, beletesszük egy nagy üvegbe és ráöntjük a pálinkát. Izlés szerint még fűszerezhetjük is, majd lezárjuk az üveget és 2-3 hónapig állni hagyjuk, ezután leszűrjük és üvegekbe töltjük. Az így készült diópálinka barna színű, kellemes dióillatú és ízű, étvágyjavító ital lesz.

2 komment

Címkék: diópálinka zöld dió diólikőr


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr192180605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2010.07.27. 19:35:39

Jaj, de szerettem a zöldiót, cukrozottan, likőrben, még gyermekkoromban!!! nagymamikám csinált ilyeneket!

Evaneni 2010.08.05. 19:34:41

Szepek a kepek, amik a recepteket kiserik.Udvozlettel,
Eva
süti beállítások módosítása