Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Hirdetés

Naptár

április 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Friss topikok

  • *amari: Örülök, hogy ide találtál:) (2013.11.09. 17:07) Vaddisznósült kökényes mártással
  • *amari: Sajnos, nem ismerek semmilyen módszert, ami külsőleg mutatja, hogy egy sütőtök milyen ízű. A termőhelyén szépen beérett tök íze vélhetően édes. (2013.10.11. 07:26) Sütőtök
  • Ilds.: Imádom a tejfölt, fogalmam sem volt, hogy házilag hogyan is lehet elkészíteni. :) (2013.05.08. 10:14) Házi készítésű tejföl
  • pizs (törölt): Imádom a fűszernövényeket. Balkonom van, pár éve fehér, hosszúkás retket, petrezselymet ültettem ládába. De pár éve annyira erős a nap, mivel egész nap a nap süti ezt az oldalt, hogy minden kiég. Cs... (2013.03.09. 10:54) Zöldségeim
  • vauvao: @pacemaker: Kedves Pacemaker! Hallgattam rád, és fahéjjal készítettem el a lányom születésnapi vacsorájához a lila káposztát. Nagyon köszönöm! Hatalmas sikert arattam vele. (2012.12.21. 18:20) Sült kacsa párolt vöröskáposztával
  • mézescsók: Ja, és egyszer ettem kapros sajtos pogácsát, isteni volt. (2012.07.13. 13:29) Kapor
  • dino*: a negyedik kepen lathato ketszinüt fotoztam a mult hetvegen... annyira szep volt, nem is dondoltam, hogy tulipan hamarosan megmutatom !:) (2012.04.18. 10:05) A tulipán
  • lamerle: Nagyon szeretem a hüllőket (is)!:-)) Nagyon jók a képek, gratulálok hozzájuk!:-)) (2012.04.18. 07:53) Vízisikló

Olvasóim

free counters

Fotók

Blogajánló

2010.07.27. 19:12 *amari

Zöld dió

Minden évben készítek zöld dióból likőrt. A receptet örököltem, édesanyám készített ilyen konty alá való italt és cukrozott zöld diót is készített mindig téli csemegének.

A hagyományok szerint Szent Iván éjjelén kell szedni a zöld diót, mert akkor legerősebb az illata, a leglédúsabb és akkor a leggazdagabb hatóanyagokban. Italnak készíthető belőle likőr, bor, pálinka.
 
 
Diólikőr
 
Hozzávalók:
 
  • 10 - 12 darab egészséges, fiatal zöld dió
  • 1 darab diófa levél
  • 1 liter kisüsti pálinka ( lehet vodka is, vagy tiszta szesz)
  • pár szem szegfűszeg és szegfűbors
  • fahéj
  • 50 dkg barnacukor fél liter vízben feloldva
 
A kertben szedtem 12 darab zöld diót, megmostam, 2 mm-es fa kötőtűvel átszúrkáltam mindet, beletettem egy befőttes üvegbe és felöntöttem egy liter vízzel. Az üvegben három napig ázott a dió úgy, hogy minden nap leöntöttem róla a vizet és frisset tettem rá. A negyedik napon, ekkorra már megfeketedett a dió, leöntöttem róla a vizet, rászórtam a durvára összetört szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat, majd ráöntöttem egy liter pálinkát. Tettem még bele egy szál zöld diófalevelet is, hozzákevertem a cukorszirupot, majd lezártam az üveget. Négy hétig ázott a dió a fűszerekkel a cukros szeszben a kamrában. Minden nap jól összeráztam az üveget, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ezután leszűrtem az italt és üvegekbe öntöttem.
Az ázott diót cukorszirupban megfőztem, egy tiszta csavaros tetejű befőttesüvegbe tettem, felöntöttem a cukorsziruppal amiben főtt és lezártam. Finom csemege lesz majd a télen.
 
 
Diópálinka
 
Ez a pálinka valójában nem dióból készül. A zöld dióval ízesített pálinka alapja bármilyen gyümölcspálinka lehet, aminek nincs karakteres íze.
Elkészítése egyszerű. A tisztára mosott zöld diót négy részre vágunk, beletesszük egy nagy üvegbe és ráöntjük a pálinkát. Izlés szerint még fűszerezhetjük is, majd lezárjuk az üveget és 2-3 hónapig állni hagyjuk, ezután leszűrjük és üvegekbe töltjük. Az így készült diópálinka barna színű, kellemes dióillatú és ízű, étvágyjavító ital lesz.

2 komment

Címkék: diópálinka zöld dió diólikőr


A bejegyzés trackback címe:

http://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr692180605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

ildsisy 2010.07.27. 19:35:39

Jaj, de szerettem a zöldiót, cukrozottan, likőrben, még gyermekkoromban!!! nagymamikám csinált ilyeneket!

Evaneni 2010.08.05. 19:34:41

Szepek a kepek, amik a recepteket kiserik.Udvozlettel,
Eva