HTML

Naptár

július 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
”Szavazz

Friss topikok

  • *amari: Én is rendszeresen főzöm, a családom is nagyon kedveli! (2016.04.09. 16:39) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás
  • Adora: Ezt ma elkészítem. :) (2014.06.28. 07:27) Kapusznyíka
  • *amari: @kovcskati: Köszönöm! A népies elnevezést valahol az interneten olvastam. A bejegyzésem módosítottam. (2014.05.04. 17:32) Töltött kucsmagomba
  • *amari: Örülök, hogy ide találtál:) (2013.11.09. 17:07) Vaddisznósült kökényes mártással
  • *amari: Sajnos, nem ismerek semmilyen módszert, ami külsőleg mutatja, hogy egy sütőtök milyen ízű. A termőhelyén szépen beérett tök íze vélhetően édes. (2013.10.11. 07:26) Sütőtök
  • Ilds.: Imádom a tejfölt, fogalmam sem volt, hogy házilag hogyan is lehet elkészíteni. :) (2013.05.08. 10:14) Házi készítésű tejföl

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.07.27. 19:12 *amari

Zöld dió

Minden évben készítek zöld dióból likőrt. A receptet örököltem, édesanyám készített ilyen konty alá való italt és cukrozott zöld diót is készített mindig téli csemegének.

A hagyományok szerint Szent Iván éjjelén kell szedni a zöld diót, mert akkor legerősebb az illata, a leglédúsabb és akkor a leggazdagabb hatóanyagokban. Italnak készíthető belőle likőr, bor, pálinka.
 
 
Diólikőr
 
Hozzávalók:
 
  • 10 - 12 darab egészséges, fiatal zöld dió
  • 1 darab diófa levél
  • 1 liter kisüsti pálinka ( lehet vodka is, vagy tiszta szesz)
  • pár szem szegfűszeg és szegfűbors
  • fahéj
  • 50 dkg barnacukor fél liter vízben feloldva
 
A kertben szedtem 12 darab zöld diót, megmostam, 2 mm-es fa kötőtűvel átszúrkáltam mindet, beletettem egy befőttes üvegbe és felöntöttem egy liter vízzel. Az üvegben három napig ázott a dió úgy, hogy minden nap leöntöttem róla a vizet és frisset tettem rá. A negyedik napon, ekkorra már megfeketedett a dió, leöntöttem róla a vizet, rászórtam a durvára összetört szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat, majd ráöntöttem egy liter pálinkát. Tettem még bele egy szál zöld diófalevelet is, hozzákevertem a cukorszirupot, majd lezártam az üveget. Négy hétig ázott a dió a fűszerekkel a cukros szeszben a kamrában. Minden nap jól összeráztam az üveget, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ezután leszűrtem az italt és üvegekbe öntöttem.
Az ázott diót cukorszirupban megfőztem, egy tiszta csavaros tetejű befőttesüvegbe tettem, felöntöttem a cukorsziruppal amiben főtt és lezártam. Finom csemege lesz majd a télen.
 
 
Diópálinka
 
Ez a pálinka valójában nem dióból készül. A zöld dióval ízesített pálinka alapja bármilyen gyümölcspálinka lehet, aminek nincs karakteres íze.
Elkészítése egyszerű. A tisztára mosott zöld diót négy részre vágunk, beletesszük egy nagy üvegbe és ráöntjük a pálinkát. Izlés szerint még fűszerezhetjük is, majd lezárjuk az üveget és 2-3 hónapig állni hagyjuk, ezután leszűrjük és üvegekbe töltjük. Az így készült diópálinka barna színű, kellemes dióillatú és ízű, étvágyjavító ital lesz.

2 komment

Címkék: diópálinka zöld dió diólikőr


A bejegyzés trackback címe:

http://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr562180605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

ildsisy 2010.07.27. 19:35:39

Jaj, de szerettem a zöldiót, cukrozottan, likőrben, még gyermekkoromban!!! nagymamikám csinált ilyeneket!

Evaneni 2010.08.05. 19:34:41

Szepek a kepek, amik a recepteket kiserik.Udvozlettel,
Eva

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu