Még mindig uborkaszezon van. Egy kedves ismerősöm ajánlotta, hogy készítsek sváb kovászos uborkát. Két-három nap alatt kész lett és fogyasztható, de hűvös helyen lezárt üvegben hónapokig is eláll és ropogós marad tartósítószer nélkül. Ki is próbáltam a receptet, nagyon ízletes lett az uborka. A lényege, hogy a kenyér helyett nyers krumplit használtam a savanyításhoz.
Hozzávalók:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 3 evőkanál só
- pár gerezd fokhagyma
- kapor
- 2 darab krumpli
Tisztára mostam egy 5 literes befőttes üveget.
Langyos vízben feloldottam három evőkanál sót.
A krumplit megmostam és fél cm-es karikákra vágtam.
Alaposan megmostam a 10-12 cm hosszúságú hibátlan uborkákat, a két végüket levágtam, hosszában két oldalról bemetszettem.
Az üvegbe beöntöttem a sós levet, beletettem a kis karikára vágott fokhagymákat, beleszórtam az apróra vágott kaporlavelet, lehet száras kapor is. A krumplikarikák felét az üveg aljára tettem és hosszanti irányban kör-körösen elrendeztem az uborkákat az üvegben. A tetejére tettem a maradék krumplit, felöntöttem langyos vízzel az üveget. Ezután kitettem az udvarra egy napos helyen levő asztalra. A tetejét lefedtem egy üvegtálkával. Másnap reggelre már forrt is és két nap múlva már fogyasztható volt a ropogós kovászos uborka. Leszűrtem és fogyasztásig a hűtőbe tettem.
Ezzel a módszerrel savanyítható káposzta vagy zöldpaprika is, ezt én még eddig nem próbáltam, majd ősszel.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.