”Szavazz

HTML

”Szavazz

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.08.29. 19:45 *amari

Csülkös bableves

Ma délelőtt kerti munkánk akadt, végre befejeztük a kutyaudvar építését és a kerítés festését, így olyan ételt főztem, ami mellett nem kell állandóan ott állni a konyhában. Reggel egy nagy fazékba összekészítettem mindent és lassú lángon délre készen volt a csülkös, zöldséges bablevesünk. Persze néha ránéztem, megkevertem, kóstolgattam, a végén meg csipetke került még a levesbe, de ettől még haladt a kinti munka is.

Hozzávalók:
 
  • 25 dkg száraz tarka bab
  • 1 egész füstölt sertéscsülök
  • 1 fej egész vöröshagyma
  • 3 + 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab nagy krumpli
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • 1 cső zöld erős paprika
  • 2 babérlevél 
Rántás: 1 evőkanál zsírból kis liszttel készült a barna rántás, a végén belepréseltem a fokhagymát és megszórtam egy kávéskanálnyi őrölt paprikával.
Csipetke: egy tojást megsóztam és finomliszttel kemény tésztát gyúrtam, majd ezt csipegettem a levesbe.
 
Elkészítés: 
Már tegnap este beáztattam a száraz tarka babot és egy másik edényben a füstölt csülköt, hogy kioldódjon belőle a só. Reggel mindkettőről leöntöttem az áztatóvizet és egy nagy fazékba tettem.
Hozzáadtam még egy fej megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, három gerezd fokhagymát, a zöld paprikát, két babérlevelet, felöntöttem az egészet hideg vízzel és feltettem főzni. Lassú lángon fedő alatt főztem másfél órán át, majd beletettem a megtisztított, egészben hagyott sárgarépát, zöldséget és a krumplit, paradicsomot. Azért szeretek krumplit tenni az olyan ételekhez, amiben sózott hús is van, mert jól magába szívja a krumpli a sót.
Pótoltam még az elforrt folyadékot és addig főztem így az egészet, amíg a csülökből kifőtt a csont, addigra a bab is, a zöldségek is puhák lettek, majd hozzákevertem a rántást, felforraltam és belecsipegettem a csipetkét. Addig főztem még, amíg a csipetkék megfőttek, ez már csak pár perc volt.
A levest ízesíthetjük fokhagymás ecettel, kínálhatunk hozzá tejfölt.

3 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csülök csipetke rántás tarka bab csülkös bableves


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr532257009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2010.08.30. 16:16:57

Én előző este szoktam megfőzni a csülköt külön. Miután kész szétszedem és másnap a főzőlevében teszem fel a babot, a csülök pedig csak a végén kerül vissza. Eleinte féltem, hogy túl sós lesz, de eddig még mindig jól sikerült.

ildsisy 2010.09.02. 09:22:40

Én zeller levelet, vagy zellergumót is szoktam még beledobni.
Család kedvence! Csinálok is holnap, rég volt! :)

Eyre (törölt) · http://blog.hu/eyre 2010.09.06. 19:24:47

Hű de éhes lettem. Jól néz ki.
süti beállítások módosítása