HTML

”Szavazz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.12.05. 22:56 *amari

Vadas őzgerinc knédlivel

Kicsit időigényes a vadas őzgerinc elkészítése, de megéri a fáradtságot, mert ez az ízletes fogás ünnepi vacsoránk része lehet.

Hozzávalók:
 
  • 1 kg körüli őzgerinc
  • 15 dkg füstölt szalonna
 
Mártáshoz:
 
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • vöröshagyma,sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 darab nagy krumpli
  • csöves zöldpaprika (lehet erős is)
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 dl tejföl
  • 1 kiskanál őrölt bors (ha csípősen szeretjük)
  •  
Páclé:
 
  • 3-4 darab kb. 25 dkg sárgarépa
  • 2 darab petrezselyemgyökér
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • 2-3 szem borókabogyó
  • 1 kiskanál szárított paradicsom
  • 1-2 szál rozmaring
  • 1 dl 20 %-os ecet
Előkészítés:
 
Sütés előtt két nappal előkészítettem és bepácoltam az őzgerincet. A húst megmostam, megtisztítottam a hártyáktól, egészben hagytam, majd ráöntöttem a páclevet. Annyi páclevet kell készíteni, hogy ellepje a húst.
A pácléhez előbb megtisztítottam a sárgarépát, zöldséget, a vöröshagymát, karikákra vágtam mindent és másfél liter sós vízben félpuhára főztem, ez időben 4-5 perc. Tettem hozzá fűszereket is, őrölt és egész borsot, őrölt köménymagot, borókabogyót, babérlevelet, szárított paradicsomot és két gerezd apróra vágott fokhagymát és a főzés végén az ecetet. Az így elkészített páclevet még forrón a húsra öntöttem, letakartam és hideg helyre tettem két napra. A húst naponta érdemes megfordítani a lében.
 
Elkészítés:
 
A húst bekentem mustárral és olajjal, egy mély tepsibe tettem, alá a füstölt szalonnaszeleteket. Hozzáadtam a pácléből az összes zöldséget, mellétettem még karikára vágott csípős, zöld paprikát és egy apróra vágott krumplit, egy nagy karikára vágott vöröshagymát és felöntöttem a páclével úgy, hogy kb. a hús feléig ért a lé. Rátettem még babérlevelet, rozmaringot, lefedtem a tepsit és betettem a sütőbe. Másfél óráig párolódott, sült így a hús. Közben három alkalommal is megnéztem, meglocsolgattam a húst a lével, ami közben fogyott is. Amikor már puha lett a hús, akkor kiszedtem a tepsiből mindent és elkészítettem a vadas mártást.
Két evőkanál kristálycukrot sötétbarnára pirítottam, aztán felengedtem a tepsi alján maradt lével és addig kevergettem, amíg felolvadt. Ekkor hozzáadtam a puha zöldségeket és botmixerrel pürésítettem, majd ízesítettem mustárral, őrölt borssal, kis citromlével, majd belekevertem még 2 dl tejfölt.
A húst leszedtem a csontról és 1 cm vastagságú szeletekre vágtam, majd beletettem a mártásba.
Amíg a hús a sütőben volt, addig elkészítettem a köretet.
 
Knédli
 
A knédli héj nélküli kenyér a szlovák és a cseh konyha hagyományos étele, amely gőzöléssel készül.
 
Hozzávalók:
 
  • 40 dkg rétesliszt
  • 1 egész tojás
  • 1,5 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő
Másfél dl langyos vízben egy csipet cukorral megfuttattam az élesztőt, majd beleöntöttem a lisztbe. Hozzáadtam a tojást, megsóztam, kevertem még hozzá annyi vizet, hogy nem túl kemény tésztát kapjak. Jól összedolgoztam, majd meleg helyen kelesztettem egy fél óráig. Ezután kivettem a kelesztőedényből, cipót formáztam belőle és egy ritka szövésű texilszalvétába kötöttem. Knédlifőző edényem nincs még, így egy nagy fazékban vizet forraltam, egy fakanál segítségével a cipómat belógattam a víz fölé úgy, hogy a gőzben főjön meg a tészta. Fedő alatt pároltam kb. 50 percig. Amikor langyosra hűlt, akkor felszeleteltem és ezzel tálaltam a vadast.

1 komment

Címkék: őzgerinc páclé knédli vadas őzgerinc knédlivel


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr452495683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adél Varga 2018.12.15. 23:04:22

Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban?
süti beállítások módosítása