”Szavazz

HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.12.09. 21:08 *amari

Aranygaluska

Ez is egy régi, bevált recept. Az aranygaluska tésztája hasonló a kalácshoz és mivel cukros, diós, hát nem éppen egy fogyókúrás desszert.

 

Hozzávalók a tésztához:
 
  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
Szóráshoz:
 
  • 10 dkg darált dió
  • 3 evőkanál porcukor
  • kell még 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliakrémhez:
 
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 csomag vaniliáscukor, ha nincs vaníliánk, amit áztathatunk a tejben
  • 1 tojás sárgája 
Elkészítés: 
Kis langyos cukrozott tejben megfuttattam az élesztőt.Egy tálba szitáltam a lisztet, beleöntöttem az élesztős tejet, a két tojás sárgáját, a kristálycukrot, a csipet sót és a tejet, kicsit összedolgoztam, majd hozzákevertem még az olvasztott vajat és jól összedagasztottam. A tészta állaga hasonló a kalácstésztához. Mindezt robotgéppel is csinálhatjuk, de én jobban szeretem kézzel.
A jól összedolgozott tésztát egy lisztezett tálba tettem, letakartam egy konyharuhával és langyos helyen a duplájára kelesztettem.
Kb. egy óra hosszat kelt a tészta, ezután egy lisztezett nyújtódeszkán kicsit kinyújtottam, majd csíkokra vágtam, aztán a csíkokat daraboltam úgy, hogy kis gombócokat tudjak belőle formázni.
Egy tortaformát kivajaztam, majd megolvasztottam a 10 dkg vajat. Az olvasztott vajba mártottam meg egyenként minden gombócot és egymás mellé, nem túl szorosan beraktam a sütőformába. Nem kell nagyon sűrűre tenni, mert még kelni fog a tészta. Amikor mind a formában volt, akkor megszórtam a darált cukrozott dióval és ráöntöttem a maradék, mártogatáshoz használt vajat. Aki szereti, tehet bele mazsolát is. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor rétegezzük a formában.
A formában levő tésztát langyos helyen még kelesztjük 35-40 percig, majd 180 0C-ra melegített sütőben készre sütjük.
Borsodóval vagy lágy vaníliakrémmel tálaljuk. Én most vaníliakrémet készítettem. Egy evőkanál keményítőt elkevertem egy kis hideg tejben. Fél liter vaníliás tejet felforraltam a cukorral, majd hozzáadtam a keményítőt, újra forrt egyet, ekkor levettem a tűzről, hozzákevertem még egy tojás sárgáját és kitettem hűlni.
Langyosan fogyasszuk, úgy a legfinomabb!

3 komment

Címkék: dió kalács vanília kristálycukor vaníliakrém aranygaluska


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr922505320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evaneni 2010.12.09. 21:23:14

Orok kedvencem az aranygaluska, koszonom, hogy leirtad!

xlator 2010.12.10. 18:57:45

HÚÚÚÚ!

Ez a kedvencem! Pont vanília krémmel imádom. Anyukám is pont így csinálja. Aszem szólok is, hogy régen csinált aranygaluskát.

Lillamama 2011.01.02. 16:06:18

Egyszer készítettem aranygaluskát mikor vendégségbe mentünk és egyszer csak hallom, hogy valaki a házigazda nagymamáját dicséri, de éktelenül, hogy ilyen finom békebeli aranygaluskát csak a nagyik tudnak már készíteni. Rögtön mentem is és kiigazítást kértem :)
süti beállítások módosítása