HTML

Naptár

január 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
”Szavazz

Friss topikok

  • *amari: Én is rendszeresen főzöm, a családom is nagyon kedveli! (2016.04.09. 16:39) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás
  • Adora: Ezt ma elkészítem. :) (2014.06.28. 07:27) Kapusznyíka
  • *amari: @kovcskati: Köszönöm! A népies elnevezést valahol az interneten olvastam. A bejegyzésem módosítottam. (2014.05.04. 17:32) Töltött kucsmagomba
  • *amari: Örülök, hogy ide találtál:) (2013.11.09. 17:07) Vaddisznósült kökényes mártással
  • *amari: Sajnos, nem ismerek semmilyen módszert, ami külsőleg mutatja, hogy egy sütőtök milyen ízű. A termőhelyén szépen beérett tök íze vélhetően édes. (2013.10.11. 07:26) Sütőtök
  • Ilds.: Imádom a tejfölt, fogalmam sem volt, hogy házilag hogyan is lehet elkészíteni. :) (2013.05.08. 10:14) Házi készítésű tejföl

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2011.02.01. 19:29 *amari

Káposztás pogácsa

Ma hajtogatott káposztás pogácsát sütöttem. Hidegen és melegen is kiváló ez a sós-borsos csipegetni való.

Hozzávalók:
 
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál zsír
  • 5 dkg élesztő
  • őrölt fekete bors
  • 1 kg körüli fejes káposzta
  • 10 dkg zsír
  • 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
Először a káposztát négy részre vágtam és apróra reszeltem, megsóztam, majd 10 dkg zsírban 15 percig sűrűn kevergetve megpirítottam. Amikor készen lett, akkor megszórtam egy teáskanál őrölt fekete borssal és féltetettem hűlni. 
Ezután egy kis langyos tejben megfuttattam az élesztőt.
Egy evőkanál zsírt összemorzsoltam a liszttel, megsóztam, hozzáadtam a tojássárgákat, a tejfölt és a tejes élesztőt, a tejet, majd lágy, de nyújtható tésztát dagasztottam, majd meleg helyen 45 percig kelesztettem. Ezután egy lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtottam a tésztát, egyenletesen rákentem a pirított káposzta felét és összehajtogattam, majd újra meleg helyre tettem egy fél órára, ezután a kenés-hajtogatás műveletét a káposztával megismételtem. Megint meleg helyre tettem a tésztát 20 percre, aztán az egészet 2 cm vastagságúra nyújtottam és 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrtam a pogácsákat, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam ezután és felvert tojással kentem meg a tetejüket. 180 oC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütöttem.

8 komment

Címkék: pogácsa káposzta káposztás pogácsa hajtogatott pogácsa


A bejegyzés trackback címe:

http://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr982631667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Manóvezér 2011.02.01. 22:55:39

Nagyon finom lett!Még sohasem ettem káposztás pogácsát.Lángost már igen.Egy tál ilyen finomságon,elvan ez meber gyermeke a hosszú téli ködös estéken...

Evaneni 2011.02.03. 16:38:55

En me'g nem is hallottam kaposztas pogacsarol. Ki fogom probalni!

Evaneni 2011.02.03. 16:39:47

Amari, a zsirt szabad margarinnal helyettesiteni?

*amari 2011.02.03. 18:54:31

@Evaneni: a tésztába a zsír helyett lehet margarint, vagy vajat tenni, a káposztát meg olajon is meg lehet pirítani.

Manóvezér 2011.02.03. 19:32:50

@Evaneni: Kedves Éva!Bár nem ettem még,de szerintem zsírral az igazi.Ad egy kis plusz ízhatást és jobb állagot az ételnek.

Evaneni 2011.02.03. 23:03:26

Kedves Manovezer, es a koleszterined rendben van?:)

Manóvezér 2011.02.04. 07:51:12

@Evaneni: Persze... A magyaros ételeket nagyon szeretem(és persze az olasz,a távol-keleti,az arab konyhát is).Kis Hazánk konyhaművészete nem éppen a kímélő ételekről szól.Amennyiben az egyensúlyt sikerül megtalálni az evészetben,akkor nagyobb baj nem lesz. :-)

Evaneni 2011.02.06. 17:14:04

Kedves Amari: tegnap megsutottem a kaposztas pogacsadat. Nagy sikere volt, koszonom a receptet.
Kivalo bor-, sorkorcsolya.

A masodik hajtogasnal azert szendvedtem egy sort, mert mar nem vette be ugy a teszta a kaposztat, a pihentetes soran kifolyt egy kis le, amikor nyujtottam, csusztak a retegek, de azert megbirkoztam vele.