Most van a szilvaszezon, így szilváslepényt sütöttem a nálunk nyaraló unokáimnak.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl. tej
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg szilva
- őrölt fahéj
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dl tejföl
Langyos tejbe tettem egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet összedolgoztam a lágy margarinnal, csipet sót is tettem hozzá, hozzákevertem a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Lágy, kalácstészta állagúra gyúrtam az anyagokat, majd meleg helyen egy fél óráig pihentettem.
Amíg a tészta pihent, megmostam, kimagoztam a szilvát, félbe, a nagyobbakat negyedekre vágtam. Az 5 dl tejfölbe belekevertem a cukrot és simára kevertem.
Egy 24 x 32 cm tepsit kivajaztam, kiliszteztem, majd a tésztát akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi, ill. kicsit nagyobbra, majd kibéleltem a tepsit úgy, hogy a széleknél a tészta a perem tetejéig érjen. Egyenletesen elrendeztem a tésztán a darabolt szilvát, meghintettem kis őrölt fahéjjal, ráöntöttem a cukros tejfölt, elsimogattam a tetejét és betettem a 180 oC-ra előmelegített sütőbe és kb. 1 órán át készre sütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.