Pár napja még szép, napsütéses őszi idő volt, így kimentem a határba és szedtem egy fél kosárnyi kökényt (Prunus spinosa). Sok termett az idén, kéklett mindenfele a cserjesor, be is érett már, édeskés lett ez a fanyar ízű vadgyümölcs.
A termésből készíthető frissen szedve mártás, lehet aszalni, cukrozni, pálinkának, likőrnek, bornak is elkészíthető. Főzhető belőle lekvár, dzsem, zselé, de befőttnek is el lehet tenni.
A kökény jótékony hatással van szív- és érrendszerünkre, emésztési problémákat is enyhít, immun- és idegrendszer erősítő.
Az érett gyümölcsökről leszedtem a szármaradványokat, megmostam, majd egy fazékba tettem. Éppen csak annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje és forrástól számítva kb. 15 perc alatt puhára főztem. Ekkor még melegen jól megtörtem a gyümölcsöt egy krumplinyomóval, majd nagy lyukú szűrőn átpaszíroztam. Amikor kihűlt a maradék gyümölcshéj (mag), még kézzel óvatosan, vigyázva, hogy mag ne kerüljön a péphez, nyomkodtam kicsit úgy, hogy a kökény héjából is kerüljön egy kis mennyiség a paszírozott péphez. A gyümölcspépet újra forralni kezdtem, tettem hozzá cukrot, majd ezzel is forraltam egy fél órát. A cukor mennyiségét egyéni ízlésünk határozza meg, én addig kóstolgattam, amíg kellemes ízűnek találtam. A lekvár sűrűségét gyümölcspektin (dzsemfix) hozzáadásával növelhetjük. Ezután tisztára mosott kis üvegekbe szedtem, lezártam az üvegeket és száraz dunsztba tettem. Amikor kihűltek már az üvegek, kis dekorációt is kaptak, mert ajándék is lesz belőle.
A kökénnyel együtt főzhetünk pár apróra vágott almát is, ettől kicsit sűrűbb állagú lesz. Ízesíthetjük mézzel, szegfűszeggel, fahéjjal is, ki hogyan szereti.
A kökénylekvárt használhatjuk ételszínezőként. Adhatjuk öntetként tejberizshez, tejbegrízhez, málékhoz, pitéhez, almával, körtével mártás és chutney is készíthető vele.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.