Közelegnek az ünnepek, mézes tésztával fahéjas, szegfűszeges aprósüteményt sütöttem.
Hozzávalók:
- 40 dkg búzaliszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 3 evőkanál akácméz
- 2 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- reszelt citromhéj
- díszítéshez dió, mazsola, mogyoró
A mézhez szórtam a barna cukrot, kevergetés mellett a tűzhelyen meglangyosítottam, majd addig kevertem, amíg a cukor felolvadt, ezután még hozzákevertem a vajtat is, hogy lágy legyen.
A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzákevertem a szódabikarbónát, csipet sót, az őrölt szegfűszeget,fahéjat és a reszelt citromhéjat. Én egy-egy kávéskanállal tettem mindkettőből, de ez ízlés szerint változhat. A száraz anyagokhoz hozzáadtam egy egész tojást és egy tojás sárgáját, a langyos mézes vajat és addig kevertem előbb egy fakanállal, majd kézzel, amíg össze nem állt, cipót formáztam belőle, egy zárható dobozba tettem és 3 órára a hűtőbe került, hogy majd nyújtható legyen.
Amikor már a tészta hidegre dermedt, akkor egy lisztezett nyújtódeszkán vékonyra, kb. fél cm vastagságúra nyújtottam, majd lisztezett karácsonyi formákkal kiszúrtam, felvert tojásfehérjével megkentem, dióval és mazsolával díszítettem. Egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a formákat és előmelegített 200 oC-os sütőben világos barnára sütöttem. 10-12 perc alatt megsül, vigyázni kell vele, mert gyorsan megég.
Még melegen egy tálcára szedtem a sütiket, ott hűltek ki, majd fedeles kekszes dobozba tettem őket, ahol 1-2 nap alatt porhanyós lesz, már ha addig kibírja és nem fogy el.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.