HTML

Naptár

szeptember 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Friss topikok

  • *amari: Én is rendszeresen főzöm, a családom is nagyon kedveli! (2016.04.09. 16:39) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás
  • Adora: Ezt ma elkészítem. :) (2014.06.28. 07:27) Kapusznyíka
  • *amari: @kovcskati: Köszönöm! A népies elnevezést valahol az interneten olvastam. A bejegyzésem módosítottam. (2014.05.04. 17:32) Töltött kucsmagomba
  • *amari: Örülök, hogy ide találtál:) (2013.11.09. 17:07) Vaddisznósült kökényes mártással
  • *amari: Sajnos, nem ismerek semmilyen módszert, ami külsőleg mutatja, hogy egy sütőtök milyen ízű. A termőhelyén szépen beérett tök íze vélhetően édes. (2013.10.11. 07:26) Sütőtök
  • Ilds.: Imádom a tejfölt, fogalmam sem volt, hogy házilag hogyan is lehet elkészíteni. :) (2013.05.08. 10:14) Házi készítésű tejföl

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2016.01.22. 18:35 *amari

Kenyér kukoricaliszttel

 

Ma kísérleti kenyeret sütöttem, ami gluténmentesen készült. A net-en keresgéltem receptet, de olyat nem találtam, amihez minden lett volna itthon, így egyéni összeállítással készült a kenyér. Kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz, mert unokáimnak a délutáni szendvicshez már ezt fogom kínálni.

img_3158_kukoricas_kenyer.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg főtt burgonya (ez nyersen mértem még főzés előtt, meghámozva és apróra vágva)
  • 1 egész tojás
  • fél csomag élesztő (2 dkg)
  • 1 teáskanál gluténmentes keményítő
  • csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 dl langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

Először megfőztem a burgonyát, amikor megfőtt leöntöttem róla a főzővizet, majd péppé törtem és megsóztam. Hozzáadtam a tojást, összekevertem. Egy dl langyos vízben egy kiskanál cukorral megfuttattam az élesztőt, ezt is hozzákevertem a burgonyához egy kanál olívaolajjal, majd a száraz összetevők jöttek. Előbb egy fakanállal kevertem, majd kézzel, a langyos vízzel lágy tésztát készítettem belőle. Ezután egy sütőpapírral bélelt formába tettem és két órán át meleg helyen kelesztettem, majd elektromos sütőben 200 oC-ra felmelegítve sült 50 percig. Sütés után kivettem a formából és amikor már teljesen kihűlt, akkor szeleteltem.

img_3160_kukoricas_kenyer.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér gluténmentes tejmentes kenyér kukoricaliszttel


2015.04.03. 20:36 *amari

Kerek kalács

Szeretjük fogyasztani, ezért gyakran sütök kalácsot. Most a húsvéti sonkához, kolbászhoz készítettem két darab kerek kalácsot, a hozzávalókat is így írtam le.

img_0016_kerek_kalacs.jpg

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt

2 evőkanál kristálycukor

10 dkg lágy vaj vagy margarin

két tojás sárgája

3 dl langyos tej

2 dkg élesztő

csipet só

1 egész felvert tojás a kenéshez

Először az élesztőt futtattam meg egy kevés langyos cukrozott tejben.

Egy keverőtálba szitáltam a lisztet, elkevertem a lágy vajjal, a tojás sárgájával, cukorral, csipet sóval és hozzáadtam az élesztős tejet, a langyos tejet, majd lágy kalácstésztát gyúrtam. A jól kidolgozott tésztát meleg helyre tettem és megkelesztettem. Amikor kb. duplája kelt a tészta, akkor átdagasztottam, hat részre vágtam és egyforma hosszúságú rudat sodortam belőle. A rudakat hármas fonással összefontam, így két kalácsom lett.

A kalácsot körben csatos tortaformába igazítottam, a tetejét megkentem tojással, aztán meleg helyen kelesztettem kb. fél óráig, majd előmelegített, 180 oC-os sütőbe tettem és megsütöttem.

Szólj hozzá!


2014.12.23. 19:42 *amari

Diós-csokis golyók

Sütés nélkül készítettem a falatnyi diós golyókat. A gyerekek imádják, pillanatok alatt elfogy majd. Elkészítése egyszerű és nem túl időigényes.

 img_0012_golyok.jpg

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált, pirított dióbél
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál akácméz
  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 evőkanál rum
  • 2 dl meggylé
  • kimagozott meggy

Csokimázhoz:

  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál barna cukor
  • 5 evőkanál tej
  • 10 dkg kakaóvaj

A darált, pirított dióbelet összekevertem a darált kekszmorzsával, a kakaóporral, a mézzel, majd mindezt összemorzsoltam a lágy vajjal, hozzáadtam a rumot és a meggylevet. Mindezekből formázható masszát kevertem. A keverékből vizes kézzel kis golyócskákat formáltam úgy, hogy mindegyikbe került 1-1 kimagozott meggy.

Ezután elkészítettem a csokimázat.4 evőkanál barna cukrot, 4 evőkanál kakaóport és 5 evőkanál tejjel forraltam össze, majd tettem bele a 10 dkg kakaóvajat. Folyamatos kevergetés mellett, de már nem a láng fölött olvasztottam fel vajat, majd hagytam, hogy kicsit lehűljön. Ez kb. 20 perc volt, közben néha megkevertem, hogy a vaj egyenletes maradjon. Ebbe a mázba mártottam a golyócskákat, majd papírkapszliba tettem őket. Néhány golyó tetejére kókuszreszeléket szórtam.

img_0011_golyok.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: diós csokis golyók


2014.12.14. 20:02 *amari

Töltött-sült csirke

Gyakran készítek töltött csirkét, a töltelék ízesítését és a sütés módját variálom. Most sütőzacskóban sült együtt pár egész krumplival.

 img_0037_toltott_csirke.jpg

Hozzávalók:

  • 1,5 kg körüli egész csirke
  • 2 darab egész tojás
  • 2 darab szikkadt zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 kávés kanál őrölt fehér bors
  • 1 kis kanál majoranna
  • 1 kis kanál őrölt köménymag
  • 1 közepes vöröshagyma
  • egy csokor (8-10szál) petrezselyem levél, de használhatunk szárított levelet is

 

A csirkét megtisztítottam, megmostam, lecsepegtetem, papírtörlővel leitattam róla az összes vizet és kívül-belül megsóztam.

A két szikkadt zsemlét felvágtam és tejben áztattam, összemorzsáltam, ráreszeltem a vöröshagymát, hozzáadtam a tojásokat, megfűszereztem és jól elkevertem. Kicsit lágy lett a töltelék, így még adtam hozzá egy kis zsemlemorzsát is.

A kész töltelékkel megtöltöttem a csirke belsejét, a bőre alá is tettem, egy hústűvel összetűztem a bőrt, hogy benne maradjon a töltelék, bár nagyon szeretjük azt a tölteléket is, ami kifolyik a csirkéből és külön sül meg.

Egy nagy sütőzacskóba tettem a hátára fektetve csirkét, tettem még hozzá pár darab egészben, héjában megfőtt krumplit, lezártam a zacskót, majd egy tepsibe tettem és két óra alatt 180 oC-on készre sütöttem. Ennyi idő alatt szép pirosra sült. Amikor készen lett, a sütőzacskóból kivettem, a csirke mellett sült krumplival és fejes salátával tálaltam.

Szólj hozzá!

Címkék: sütőzacskó töltött sült csirke


2014.10.24. 18:25 *amari

Mézes-almás lepény

Délutáni uzsonnához készítettem ezt a gyors és igen finom mézes-almás lepényt.

IMG_0035_almás.jpg

Hozzávalók:

  • 35 dkg rétesliszt
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávés kanál őrölt fahéj
  • 4 darab egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tejföl
  • 8 darab közepes nagyságú alma
  • 10 evőkanál szederlekvár
  • 4 evőkanál akácméz
  • csipet só

Először egy keverőtálban összekevertem a száraz hozzávalókat, a lisztet, sót, sütőport és az őrölt fahéjat. Egy másik tálban elkevertem a tojásokat, az olvasztott vajat, cukrot, négy evőkanál szederlekvárt, a tejfölt, majd az egészet simára kevertem a sütőporos liszttel. Ennek a tésztának viszonylag hígnak kell lenni, hogy könnyen kiönthető legyen a keverőtálból.

Egy közepes méretű tepsit kivajaztam, majd a tepsi alját sűrűn befedtem hámozott, cikkekre vágott almával. Az almára négy evőkanál szederlekvárt simítottam, megszórtam kristálycukorral és ráöntöttem a kevert tésztát.

IMG_0002_almás.jpg

A tészta tetejére is cikkekre vágott almát tettem, meglocsoltam pár kanál szederlekvárral és négy evőkanál akácmézzel. A sütőt 200oC fokra melegítettem, majd itt kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy kész e a süti. Amikor kész lett, a sütőt lezártam és hagytam, hogy itt hűljön ki, majd szeleteltem. Egy tortalapáttal szedtem ki a darabokat egyesével a tepsiből, mert a tészta alján levő almáról leolvadt a cukor a tepsi aljára, sütés közben karamellizálódik, ami igen finom ízt ad a sütinek, de igencsak ragacsos lesz tőle a tepsi alja.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma méz mézes almás lepény


2014.10.22. 16:30 *amari

Fűszeres vajban sült pisztráng

Családom férfi tagjainak mostanság kedvenc időtöltése a horgászat. A zsákmányt általában visszaengedik, de azért néha a konyhába is kerül belőle. Most pisztrángot hoztak, amit egy vacsorára elkészítettem. Legnagyobb munka a halak megtisztítása, előkészítése volt. A durva munkát a vejem vállalta, így hozzám már konyhakészen került.

A megmosott, egészben hagyott haltörzseket lecsepegtettem, papírtörlővel megszárítottam, majd kb. fél cm sűrűségben beirdaltam. Ezután kívül-belül megsóztam és állni hagytam addig, amíg elkészítettem a fűszeres vajat.

20 dkg lágy vajat megsóztam, megszórtam egy csokor friss, apróra vágott petrezselyemlevéllel és három nagy gerezd zúzott fokhagymával, majd habosra kevertem az egészet. Ezzel a vajjal megkentem a pisztrángok minden oldalát, egy alufóliával bélelt tepsibe tettem, majd 220 oC fokos sütőbe tettem és légkeveréses üzemmódban 20 perc alatt készre sütöttem.

IMG_0006_pisztráng.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pisztráng hal fűszeres vaj


2014.08.27. 21:47 *amari

Szilvás pizza

Az unokáim nevezték el ezt a lepényt pizzának, mert első ránézésre úgy nézett ki a tepsiben a kisült tészta, mint amilyen pizzát szoktam sütni. Igazából szilváslepény készült, de kevésnek bizonyult hozzá az itthon levő szilva, így még őszibarack is került a szilva közé.

IMG_0130_szilvás.jpg

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 1 kg szilva
  • 5 darab őszibarack
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 5 dl tejföl
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Langyos tejbe tettem egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.

A lisztet összedolgoztam a lágy vajjal, csipet sót is tettem hozzá, hozzákevertem a cukrot, egy evőkanál tejfölt és az élesztős tejet. Lágy, kalácstészta állagúra gyúrtam az anyagokat, majd meleg helyen egy fél óráig pihentettem.

Amíg a tészta pihent és kelt, megmostam, kimagoztam a szilvát, félbe, a nagyobbakat negyedekre vágtam, lehámoztam az őszibarackot és kis cikkekre vágtam. Egy dl hideg tejben elkevertem a keményítőt, amit hozzáöntöttem az 5 dl tejfölbe, majd belekevertem az őrölt fahéjat és a cukrot. Ezeket simára kevertem.

Egy 24 x 32 cm tepsit megkentem étolajjal, majd a tésztát akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi, ill. kicsit nagyobbra, majd kibéleltem a tepsit úgy, hogy a széleknél a tészta a perem tetejéig érjen. Egyenletesen elrendeztem a tésztán a darabolt szilvát és az őszibarackot, ráöntöttem az édes tejfölös masszát, elsimogattam a tetejét és betettem a 180 oC-ra előmelegített sütőbe és kb. 1 órán át készre sütöttem.

IMG_0018_szilvás1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szilva lepény pizza őszibarack


2014.08.21. 22:00 *amari

Ételízesítő paprikakrém

Kertünkben az idén is szépen termett több féle paprika. Most egyszerű erős, darált ételízesítőt készítettem húsos pritamin paprikából, amihez került még erős, piros cseresznyepaprika és erős kosszarvú is, amit majd főzéskor használok ételeimben, illetve külön kínálom a kész ételekhez, mert általában nem főzök erős ételeket. Készítettem még csak pritamin paprikából erős paprika nélküli darált krémet is, amihez pár szem érett, húsos paradicsomot is daráltam.

 IMG_0013_paprikakrém1.jpg

Hozzávalók:

  • csípős, erős paprika (piros a legjobb, de lehet még zöld is)
  • piros vagy zöld pritamin paprika
  • 30 dkg só

 

A paprikát alaposan megmostam, kicsumáztam, a szárnál lévő keményebb részt kivágtam, a magokat kiráztam a paprikából, majd négy részre vágtam. Az ereket nem vágtam ki, így mag is maradt benne, de ez nem baj, ezután húsdarálóval ledaráltam és megmértem, majd hozzáadtam a sót. Általában 1 kg darált paprikához 30 dkg konyhasót szoktam tenni. Ezután fakanállal jól elkevertem, hogy olvadjon a só. Kb. egy óra hosszat hagytam, hogy olvadjon, párszor megkevertem, majd csírátlanított kis üvegekbe kanalaztam a sós paprikakrémet és légmentesen lezártam. Tartósítószert nem használtam, hiszen a só jól tartósítja.

Az erős paprika feldolgozás közben ajánlott, hogy védőkesztyűt használjunk.

Szólj hozzá!

Címkék: ételízesítő cseresznyepaprika paprikakrém pritamin paprika kosszarvú paprika darált paprika


2014.08.14. 17:58 *amari

Szárított paradicsom

Az idén is sok paradicsom termett a kertben, már készítettem ivólevet és paradicsommal tettem el üvegekbe paprikát is.

Folyamatosan érik a cseresznyeparadicsom, amit már nem győzünk frissen enni. Gyönyörű pirosló fürtökkel vannak tele a tövek. Az íze kellemesen édes, a gyerekek úgy csipegetik, mint a szőlőt. Ebből a paradicsomból készítettem napon szárítva egy kis fűszert télre. Kellemes ízesítés lesz salátákhoz, de elsősorban pizzasütéskor használom.

A szárított paradicsomot készíthetjük aszalóban vagy egyszerűen a sütőben tepsiben is megaszalhatjuk, de energiatakarékosan én a napon szárítom. A napon szárításkor a paradicsom az íze, aromája intenzív lesz.

20140812_o 036_szárítottpar1.jpg

Így készítettem:

A paradicsomokat leszedtem a fürtről, eltávolítottam a szárat, kocsányt, majd megmostam, lecsepegtettem és megszárítottam.

Ezután a szemeket éles késsel félbevágtam és vágott felükkel felfele sütőpapírral bélelt tepsibe tettem sorban egymás mellé. Piros, érett volt minden szem, de ha valaki talál zöld részt a bogyóban, az vágja ki azt. Nagyobb szemű, húsos paradicsomból is készülhet a szárítmány, ebben az esetben negyedeljük meg a szemeket.

A sorban lerakott paradicsomokat meghintettem tengeri sóval, majd két órára betettem a sütőbe, mert közben el kezdett esni az eső, így nem tehettem ki száradni. A sütő légkeveréses módban 50 oC-on ment, így kicsit megszikkadt a vágott felület. Másnap reggel kitettem az udvarra a napra és azóta így szárad. Nappal kinn van a tűző napon, ha nem süt a nap, akkor vékony szövött szalvétával letakarva szellős helyre (nyitott teraszra) teszem, de ha esős az idő, akkor beviszem a lakásba. Így szárad majd az napsütés függvényében néhány (6-7) napig, aztán üvegekbe teszem, öntök rá olívaolajat úgy, hogy teljesen ellepje, lezárom az üveget és hűvös helyen tárolom felhasználásig. Aki szereti, tehet hozzá az üvegekbe fokhagymagerezdeket és bazsalikom levelet is.

A paradicsomokat teljesen kiszáríthatjuk, ezt is üvegekben tároljuk.

20140812_o 052_cserparadicsom.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom pizza szárított paradicsom cseresznyeparadicsom


2014.07.11. 18:04 *amari

Főzelék mángolddal

Aki szereti a hagyományosan készült főzelékeket, annak ajánlom ezt a mángold levelekből készült ételt. Kertemben tavaly óta termelek mángoldot és szívesen használom főzési alapanyagként ezt az A és C vitaminban gazdag növényt.

IMG_0019_mángoldfőzelék.jpg

Hozzávalók:

  • 10-12 darab mángold levél
  • 1 dl étolaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 6 dl tej
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • csipet só

A mángold leveleket szár nélkül szedtem le, majd folyó vízben megmostam őket. Ezután lobogó forró vízbe tettem őket és kb. 2 percig főztem, majd egy szűrővel kiszedtem a vízből, hideg vizet engedtem rá, hogy megtartsa szép zöld színét, ezután egy vágódeszkán apróra vágtam.

Egy lábosban étolajat hevítettem, rátettem az összevágott mángoldot, a zúzott fokhagymagerezdeket, megsóztam, majd keverés kellett megszórtam két evőkanál liszttel. Amikor ez kész volt, ráöntöttem a tejet és kb. 2 percig készre forraltam.

IMG_0052_mángoldfőzelék.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: fokhagyma főzelék mángold


2014.06.30. 20:46 *amari

Mese almás

Elkezdett érni a kertben a nyári alma, így most almás süti készült. Családunkban mindenki szereti a gyümölcs töltelékkel készült édességet. Ezzel a tésztával készült már cseresznyés, barackos-túrós, szilvás süti is.

IMG_0046_almás1.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg zsír vagy vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 dl tejföl vagy natúr joghurt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • kell még egy tojás a tészta tetejét megkenni

Töltelék:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 kávés kanál őrölt fahéj

Először az alma tölteléket készítettem el. Nagy lyukú reszelőn lereszeltem az almát. Egy lábosban felolvasztottam a vajat, beletettem a reszelt almát, hozzáadtam 20 dkg cukor, mert igen savanyú almám volt. Kicsit megpároltam az almát a vajon, ez kb. 2 percig tartott, aztán megszórtam két kávéskanál őrölt fahéjjal, összekevertem és félretettem, hogy hűljön. Aki szereti, keverhet a töltelékbe mazsolát is.

A töltelék után állítottam össze a tésztát. A lisztbe belevagdaltam a hideg vajat, majd kézzel összedolgoztam, ezután hozzászórtam a sütőport, a cukrot, csipet só, ezeket összekevertem, majd belekerült egy egész tojás, a 2dl tejföl. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam az egészet, majd a tésztából két egyforma nagyságú cipót formáztam. Az egyiket kinyújtottam, ez került a kivajazott 40 cm x 40 cm-es tepsi aljára. Ezt megszórtam zsemlemorzsával, rátettem és elsimítottam a párolt almatölteléket. Ezután kinyújtottam a tészta másik felét, rátettem a töltelékre, megkentem egy felvert tojással, majd egy villával megszurkáltam és 180 o C –os sütőbe tettem és világos barnára sütöttem. 50 percig sült a süti, ekkor kivettem a sütőből, amikor kihűlt, akkor felvágtam. Aki szereti, a tetejét megszórhatja porcukorral.

IMG_0041_almás2.jpg

2 komment

Címkék: alma mese almás


2014.05.17. 20:34 *amari

Epres-túrókrémes torta

Május közepén itt az földieper szezon. A földieper vagy más néven a szamóca családom egyik kedvenc gyümölcse, szívesen fogyasztjuk csak úgy, nyersen, de gyakran készítek vele édességet is. Bonifác unokám a névnapi köszöntő desszertje most epres-túrókrémes torta volt.

20140517_1 004_epres_túrókrémes.jpg

Hozzávalók a tortalaphoz:

  • 5 darab tojás
  • 5 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál kakaópor

Töltelék:

1 kg szamóca (földieper)

Krém:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál vaníliás kristálycukor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • 1 tojás sárgája
  • 10 dkg vaj

Először folyó vízben alaposan megmostam az epret, leszedtem a szárát és egy szűrűbe tettem, hogy teljesen lecsepegjen róla a víz. Ezután megsütöttem a tortalapot.

A tojásokat kettéválasztottam. A sárgájába belekevertem a porcukrot és jól elkevertem. A tojásfehérjéből habot vertem, majd összeállítottam a liszttel és a kakaóporral a tésztát. A masszát egy sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntöttem és 180 oC-ra előmelegített sütőben megsütöttem, majd a formából kivéve leszedtem róla a sütőpapírt és kihűtöttem.

Amíg sült a tortalap, megfőztem a krémet. Egy kevés hideg tejben csomómentesre elkevertem a lisztet, az étkezési keményítőt, majd hozzáadtam egy tojás sárgáját. A tejbe kevertem három evőkanál vaníliás kristálycukrot és felforraltam. Amikor már forrt, akkor állandó keverés mellett hozzáöntöttem a lisztes tejet és újra felforraltam. Kevergettem folyamatosan nehogy a lábas aljára égjen a sűrűsödő krém. Amikor besűrűsödött, levettem a tűzhelyről, hozzákevertem és beledolgoztam a vajat és addig kevergettem, amíg az teljesen elolvadt. Amikor már csak langyos volt, hozzákevertem az áttört túrót, majd botmixerrel simára kevertem.

A teljesen kihűlt tortalapot visszatettem a tortaformába és egy réteg félbevágott szamócát tettem rá, majd ráöntöttem a túrókrémet. A tetejét is szamócával díszítettem, tortazselével leöntve. Tálalásig a hűtőbe tettem.

20140516 018_szamóca2.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: desszert földieper szamóca epres túrókrémes torta


2014.04.25. 19:50 *amari

Töltött kucsmagomba

A leányom családjával együtt lelkes természetjárók és gombászok. A gyerekek imádják a gombák keresését, megismerését. Húsvéti gombazsákmányuk az ízletes kucsmagomba volt, népi elnevezése Szent György gomba, süveg gomba, amely egy része szakértői bevizsgálás után a konyhámban landolt. A feléből gombaragu készült, melyet lefagyasztottam későbbi felhasználásra, a másik részéből töltött gomba készült.

20140422 006_kucsmagomba_kosár.jpg

Fűszeres illatú, együregű süvegű és tönkű, szürkésbarna színű a kucsmagomba. Kis ecsettel óvatosan lesöprögettem, majd folyóvízben többször átmostam, mert elég homokosak voltak a gombák, aztán a tönkjüket levágtam a süvegről, ez a raguba került. A süvegeket lecsepegtettem és állni hagytam egy időre, hogy megszikkadjon. Amíg szikkadt a gomba, addig elkészítettem a tölteléket.

Szikkadt kenyeret leöntöttem egy kis tejjel, így ázott egy pár percig, amíg a kenyér teljesen felszívta a tejet, ezt elkevertem, elmorzsáltam. Adtam hozzá két darab felvert tojást, megsóztam, megszórtam egy kis kanál őrölt fekete borssal. Hozzáreszeltem 20 dkg trappista sajtot és tettem még hozzá apróra vágott friss petrezselyem és turbolya levelet. Mindezt jól elkevertem. A töltelékkel megtöltöttem a gombákat, majd hagyományos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa) egyesével bepaníroztam mindet és forró olajban kisütöttem. Sütés után papírtörlőn lecsepegtettem mindről az olajat és karikákra vágtam. Tartármártással tálaltam.

20140423 007_kucskagomba.jpg

2 komment

Címkék: turbolya kucsmagomba töltött kucsmagomba


2014.01.10. 16:56 *amari

Kevert túrós süti

A kevert túrós süti egy gyorsan elkészíthető édesség. Hidegen és melegen is fogyasztható.

 kevert_túrós_süti.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 8 evőkanál cukor (vaníliás)
  • 8 evőkanál rétesliszt 
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 darab egész tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • 15 dkg mazsola
  • egy citrom reszelt héja
  • csipet só

Először egy keverőtálban összekevertem a száraz hozzávalókat, majd ráöntöttem az olvasztott vajat, tejfölt, hozzáadtam a tojásokat és egy fakanállal jól összekevertem. Híg állagú masszát kaptam a keverés után, amit egy kiolajozott nagy tortaformába öntöttem, de egy közepes méretű tepsiben is süthető. A keverés közben a sütőt 200 oC-ra melegítettem, a formát a sütőbe tettem és tűpróbáig sütöttem, ami kb. 40 perc volt. A sütőben hagytam kihűlni, majd egy tálcára tettem, megszórtam a tetejét porcukorral és cikkekre vágtam. Édes tejföllel tálaltam.

Szólj hozzá!

Címkék: vanília mazsola kevert túrós


2013.12.19. 16:40 *amari

Mézes aprósütemény

Közelegnek az ünnepek, mézes tésztával fahéjas, szegfűszeges aprósüteményt sütöttem.

20131219 015_mézes1.jpg

Hozzávalók:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 3 evőkanál akácméz
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • reszelt citromhéj
  • díszítéshez dió, mazsola, mogyoró

A mézhez szórtam a barna cukrot, kevergetés mellett a tűzhelyen meglangyosítottam, majd addig kevertem, amíg a cukor felolvadt, ezután még hozzákevertem a vajtat is, hogy lágy legyen.

A lisztet egy keverőtálba tettem, hozzákevertem a szódabikarbónát, csipet sót, az őrölt szegfűszeget,fahéjat és a reszelt citromhéjat. Én egy-egy kávéskanállal tettem mindkettőből, de ez ízlés szerint változhat. A száraz anyagokhoz hozzáadtam egy egész tojást és egy tojás sárgáját, a langyos mézes vajat és addig kevertem előbb egy fakanállal, majd kézzel, amíg össze nem állt, cipót formáztam belőle, egy zárható dobozba tettem és 3 órára a hűtőbe került, hogy majd nyújtható legyen.

Amikor már a tészta hidegre dermedt, akkor egy lisztezett nyújtódeszkán vékonyra, kb. fél cm vastagságúra nyújtottam, majd lisztezett karácsonyi formákkal kiszúrtam, felvert tojásfehérjével megkentem, dióval és mazsolával díszítettem. Egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a formákat és előmelegített 200 oC-os sütőben világos barnára sütöttem. 10-12 perc alatt megsül, vigyázni kell vele, mert gyorsan megég.

Még melegen egy tálcára szedtem a sütiket, ott hűltek ki, majd fedeles kekszes dobozba tettem őket, ahol 1-2 nap alatt porhanyós lesz, már ha addig kibírja és nem fogy el.

Szólj hozzá!

Címkék: méz mézes keksz


2013.12.09. 19:32 *amari

Kakaós csiga

A kakaós csigát kedveljük hidegen és melegen is reggelire, uzsonnára, vacsorára.

kakaóscsiga 006_1.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 80 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 4 dl langyos tej
  • csipet só

Kenéshez:

  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg porcukor

A locsoláshoz:

  • 2 dl langyos zsíros tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál kakaópor

Az élesztőt megfuttattam kevés langyos cukrozott tejben. Egy keverőtálban a lisztet elkevertem olvasztott vajjal, cukorral, csipet sóval, tojással és hozzáadtam az élesztős tejet, majd lágy tésztát gyúrtam. A jól összedolgozott tésztát meleg helyre tettem és megkelesztettem. Amikor kb. duplája lett a tészta, akkor átdagasztottam, majd kb. fél cm vastagságú lapra nyújtottam. A lapot megkentem a kakaóporral, porcukorral elkevert lágy vajjal, feltekertem, ahogyan a bejglit szoktam, majd 2 cm vastagságú darabokra vágtam és fektetve egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Aztán meleg helyen kelesztettem tovább kb. fél óráig, majd előmelegített, 180oC-os sütőbe tettem. Sütés befejezése előtt mindegyik tetejét meglocsolgattam pár kanál kakaós tejjel, 2-3 percre visszatettem még a sütőbe és készre sütöttem.

kakaóscsiga002_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kelt tészta kakaós csiga


2013.12.08. 17:56 *amari

Káposztás lángos

Családunk egyik kedvence a töltött lángos. Most pirított káposztával készült, de szoktam sütni juhtúróval, brindzával töltöttet is. A lángosokat készre süthetjük olaj helyett tepsiben is a sütőben.

20131205 003_káposztáslángos.jpg

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt
  • 4 dl langyos víz
  • 1 evőkanál zsír vagy étolaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kiskanál só

Töltelék:

  • 1 fej közepes, 1 kg körüli fehér káposzta
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • zsír vagy olaj

Először a tölteléket készítettem el, mert ennek ki kell hűlnie. A káposztát négy részre vágtam, apróra reszeltem, megsóztam és 15 dkg zsíron megpároltam, majd kicsit megpirítottam. Amikor kész lett a káposzta, akkor megszórtam két kiskanál őrölt fekete borssal, újra sóztam még, összekevertem és félretettem hűlni.

A tésztához 1 dl langyos vízben megfuttattam az élesztőt.

A 80 dkg lisztet megsóztam, belekevertem egy evőkanál lágy zsírt, hozzáöntöttem a langyos vizet, az élesztőset is, majd lágy tésztát gyúrtam, ezután 8 részre vágtam a tésztát és kis cipókat formáztam belőle, majd egy óra hosszat meleg helyen kelesztettem.

Amikor megkeltek a cipócskák, akkor mindegyiket külön-külön kb. fél cm vastagságú kör alakra nyújtottam. A lap egyik felére halmoztam a pirított káposztát, majd ráhajtottam a lap másik felét, a széleit összenyomkodtam, hogy a töltelék a tésztában maradjon, aztán egy villával megszurkáltam mindnek a tetejét, majd bő, forró étolajban kisütöttem.

 

Szólj hozzá!

Címkék: lángos kapusznyíka káposztás lángos


2013.08.20. 20:14 *amari

Francia zöldbab

Zsenge zöldbabból gyorsan elkészíthető a francia zöldbab.

20130709 006_francia_zöldbab.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöldbab
  • 8 dkg vaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • csipet só

A zöldbabot megmostam, a két végét levágtam, majd 2-3 cm darabokra vágtam. Forrásban levő vízbe tettem és 3-4 percig főztem, majd kiszedtem a vízből, gyorsan leöblítettem hideg vízzel és a szűrőben hagytam, hogy jól lecsepegjen. Igen gyorsan megpuhul a zöldbab, nem szabad sokáig főzni.

A vajat felforrósítottam, beletettem a zöldbabot, rászórtam a zúzott fokhagymát, megsóztam és 1-2 percig kevergetve még így pároltam.

Kiváló étel grillezett csirkemellhez köretnek, de önmagában is ízletes étel.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fokhagyma zöldbab vaj francia zöldbab


2013.08.19. 21:38 *amari

Paprika savanyúságnak

Sok féle paprika terem most a kertemben, nem győzzük enni, így most egy részét savanyítással tartósítom. Tartósítószert nem használok, a tisztára mosott, csírátlanított üvegeket két réteg celofánnal, majd csavaros kupakkal zárom le. A tartósítószer a só és az ecet.

20130710 015_paprika_íz.jpg

Paprikasaláta tartósítása

A húsos, színes paprikákat karikára szeleteljük fel és sózzuk meg. 1-2 óra állás után lazán elrendezve tegyük üvegekbe, öntsük fel 1 liter víz, 3 dl 10 %-os ecet, 5 dkg cukor, 1 dkg sóval készített felöntőlével. Az üvegeket csak másnap zárjuk le, előtte pótoljuk még a leapadt levet.

Olajos-ecetes paprikasaláta

Piros, vastag paradicsompaprikát tetszés szerint szeleteljünk fel, majd lobogó sós vízben forraljuk 2-3 percig. Még forrón, szedőkanál segítségével lé nélkül szorosan üvegekbe tesszük. A felöntőlevet abból a léből készítjük el, amiben a paprikákat főztük. 1 liter vízhez 2 dkg sót, 15 dkg cukrot teszünk, amikor kihűlt, akkor 3 dl 10 %-os ecetet, majd mindezt az üvegekben levő paprikára töltjük. Másnapig állni hagyjuk, ekkor pótoljuk a levet, minden üveg tetejére 2 evőkanál étolajat teszünk, majd lezárjuk.

Káposztával töltött paprika

Nagy, húsos paprikákat jól megmossuk, száránál levágjuk a végét, kiszedjük a magházat és az ereket. Fehér és vörös káposztát vékonyra gyaluljuk és besózva 1-2 órára állni hagyjuk. Közben 1 liter víz, 3 dl 10 %-os ecet, 5 dkg cukor, 2 dkg só és tartósítószerből felöntőlevet készítünk. Megtöltjük a paprikákat a káposztával és ízlésesen nagy üvegekbe tesszük, majd ráöntjük a levet. Az üvegeket csak másnap zárjuk le, amikor már pótoltuk a levet, amit felvett. A töltött paprikánkat fűszerezhetjük köménymaggal, babérlevéllel, meggylevéllel.

Savanyú erős paprika

Cseresznye- vagy chilipaprikát alaposan megmosva, a szárával együtt tesszük az üvegekbe, majd 1 liter víz, 3 dl 10 %-os ecet, 3 dkg sóval készült lével öntsük fel az üvegeket. Itt is csak másnap zárjuk le az üvegeket, amikor pótoljuk a paprikákba szivárgott levet.

Szólj hozzá!

Címkék: paprika savanyúság savanyítás káposztával töltött paprika olajos ecetes paprikasaláta


2013.07.29. 19:55 *amari

Cukkinis ételek

A cukkiniből a tökhöz hasonló módon, változatosan készíthetők ételeink. Bundázhatjuk, süthetjük rántva, palacsintatésztába mártva, fűszeres lisztbe megforgatva olajban, de grillezhetjük is. Párolva habarással főzeléknek kiváló, az uborkához hasonlóan friss saláta alapanyaga is lehet. Kertemben sikernövény lett a cukkini, mert rengeteg termett belőle, így a konyhába is sok kerül belőle.

20130729 021_cukkini_étel.jpg

Töltött cukkini

A cukkinit megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magját, a közepét kivájjuk, megsózzuk és megtöltjük tojásos, gombás vagy darált húsos töltelékkel, de tölthetjük fűszerezett, párolt rizzsel, őrölt köménnyel, kaporral, vöröshagymával fűszerezve. A megtöltött cukkinit hőálló tálba tesszük, leöntjük tejföllel és sütőben szép barnára pirítjuk. Sütés előtt tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal. Tálalhatjuk tejföllel.

Rakott cukkini

A megmosott cukkinit 1 cm vastag karikára vágjuk, gyengén sózzuk meg és sorban rakjuk le egy tepsibe. Csirke, pulyka vagy sertés darált húst egy fej vöröshagymával pirítsunk le egy serpenyőben. Félig megfőtt rizst is keverhetünk a darált húshoz. Sózzuk meg, préseljünk bele pár gerezd fokhagymát, keverjünk bele egész köménymagot, apróra vágott lestyán levelet, kis őrölt borsot, majd ezt a keveréket tegyük a tepsibe, a tetejére tegyünk cukkinikarikákat, ezt is sózzuk meg, öntsük le tejföllel, megszórhatjuk reszelt sajttal és a sütőben süssük addig, amíg piros lesz a teteje. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk hozzá.

Lepcsánka cukkinivel

A cukkinit nagy lyukú reszelőn nyersen lereszeltem, megsóztam, megborsoztam 1 kávéskanál őrölt fekete borssal, hozzákevertem két darab egész tojás. Hozzáreszeltem még egy közepes fej vöröshagymát is, majd annyi finomliszttel kevertem össze, hogy galuska sűrűségű, híg tésztát kapjak.

Egy evőkanállal forró olajba szaggattam, ellapítottam, hogy vékony legyen és mindkét oldalát pirosra sütöttem. Papírszalvétára szedtem ki, hogy lecsöpögjön róla az olaj. Kiváló köret főzelékekhez.

Szólj hozzá!

Címkék: cukkini tök töltött cukkini rakott cukkini lepcsánka cukkinivel


2013.03.23. 20:30 *amari

Házi készítésű tejföl

Nálam a levesek, mártások, főzelékek, húsételek elmaradhatatlan jellegzetes alapanyaga a tejföl. Készen is szoktam vásárolni, de sokszor készítek otthon tejfölt.

A házi tejföl elkészítése nagyon egyszerű. A frissen fejt, nyers, zsíros házi tej kell hozzá. A tejet egy széles szájú edénybe öntöm és szobahőmérsékleten (20 - 22 oC) tartom. Kb. 6-8 óra múlva a tej tetejére kiül a tejzsír, az édes tejszín. Ha ezt nem szedem le, akkor 2-3 nap múlva megalszik a tej és a tetején a tejszínből lesz a gyengén savanykás tejföl. Az edényt nem szoktam letakarni, mert az lassítja a tej alvadását, a tejszín-tejföl kesernyéssé válhat. A tejfölt leszedése után a hűtőben tartom felhasználásig. Az aludttej, ha nem fogy el, akkor édes túrót készítek belőle.

PA213907_tejfölös.jpg

 

1 komment

Címkék: tejföl aludttej édes túró házi készítésű tejföl


2013.03.05. 18:52 *amari

Zöldségeim

Nem vagyunk vegetáriánusok, de azért nagyon sok zöldséget használok fel a konyhában. Nyersen, párolva, sütve vagy főzve, mindenféle formában elkészítve és tálalva fogyasztjuk és szeretjük.

P8277531_paradicsom_b.jpg 

Fontosnak tartom, hogy mindig egészséges és friss legyen az alapanyag, amiből ételeimet készítem. Szívesen vásárolok kistermelők kertjeiben termelt árut, mert azt gondolom, hogy amit a kiskertben saját maguknak termelnek a kert művelői, azt a növényt nagyon gondosan, vegyszermentesen termesztik és gondosan ápolják.

 zöldségeim_kép.jpg

Pár fűszernövényt otthon a saját kertemben is tartok egy pár éve és ezt használom fel a főzésnél. Ültettem a fűszerkertbe metélőpetrezselymet, metélőhagymát, lestyánt, tárkonyt, de van több féle menta is, meg citromfű és csalán is.

P8197380_patiszon_b.jpg

Most lehetőségem lett egy konyhakert kialakítására, így hosszú idő után újra megpróbálom megtermelni zöldségeinket, amiket szeretünk. Nagy lelkesedéssel kezdtem a munkának, a tervezésen már túl vagyok, előkészítettem már pár vetőmagot, hamarosan elkezdődik a munka is a konyhakertben. Kertészkalandjaimat le is írom, a növényeket és a kert életét fotózom és minderről egy új blogot készítek. Itt majd a zöldségekből készült ételek leírásai lesznek.

A képre kattintva olvashatja, láthatja, hogyan haladok a kertben a munkákkal.

P7119941_hagyma_b.jpg

1 komment

Címkék: zöldség fűszerkert konyhakert kertészkaland


2013.02.26. 18:46 *amari

Lekváros batyu

Igazából krumplis pogácsát sütöttem, de a tészta egy részéből szederlekváros batyu lett.

P2266077_lekvárosbatyu.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg főtt, tört krumpli
  • 50 dkg finomliszt
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kis kanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojás a kenéshez

Egy dl langyos, cukrozott tejben megfuttattam az élesztőt.

A főtt, áttört krumplihoz hozzákevertem a tejfölt, két evőkanál étolajat, megsóztam, hozzászórtam a lisztet, összekevertem, hozzáöntöttem a megkelt élesztős tejet és lágy, de nyújtható tésztát gyúrtam. Ezután meleg helyre tettem keleszteni. Amikor a kétszeresére kelt a tészta, kicsit átgyúrtam, majd kinyújtottam. A tetejét késsel kockásra metszettem és kiszaggattam a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a pogácsákat szép sorban, megkentem sós felvert tojással, 180 oC-ra melegített sütőbe tettem, ahol szép pirosra sütöttem.

A szaggatáskor kimaradt tésztát átgyúrtam, fél cm vékonyra kinyújtottam, majd kb. 8x8 cm-es négyszögletes darabokra vágtam. Mindegyik közepére egy kis kanál fekete szeder lekvárt tettem, batyukat formáltam mindegyikből, a tetejüket megkentem felvert tojással és a pogácsa után készre sütöttem.

Hidegen és melegen is nagyon finom.

P2266079_krumplispogácsa.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: krumplis pogácsa szederlekvár lekváros batyu


2013.02.02. 17:18 *amari

Sajtos-kolbászos kifli

Szeretjük a kelt tésztával készült kifliket, most sajtos-kolbászos készült.

P2025454_kolbászoskifli.jpg

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • sajt és kolbászkarikák a töltelékhez
  • 1 felvert tojás a kenéshez

1,5 dl langyos, cukrozott tejben megfuttattam az élesztőt.

Elmorzsoltam a lisztben a vajat, hozzáadtam a cukrot, tejet, tejfölt, a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, csipet sót és lágy tésztát gyúrtam. Meleg helyre tettem keleszteni egy fél órára, majd egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtottam, négyszögeket vágtam, mindegyik közepére tettem egy karika kolbászt, egy kis kocka sajtot, majd kifliket formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, egy fél óráig még itt is pihentettem a kifliket, majd mindegyik tetejét megkentem tojással, ezután 180 oC-ra előmelegített sütőbe tettem és világosbarnára sütöttem.

P2025451_kolbászoskifli.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: sajtos kolbászos kifli kelt tészta élesztő kifli sós


2013.01.29. 14:24 *amari

Bloggerina 2013 - szavazás

A Nők Lapja Cafe és a Cafeblog közös blogversenyt hirdetett, ahol „Az év világom” is jelölt. Kérlek, ha olvasod és szereted blogomat, akkor szavazz rám és ajánld másoknak is!

P1265270_szavazás.jpg

Kattints a képre és már szavazhatsz is! Köszönöm szépen!

Szólj hozzá!

Címkék: bloggerina2013 szavazás az én világom szavazás bloggerina