”Szavazz

HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.03.03. 20:00 *amari

Pacalpörkölt

A férjem megkívánta a pacalpörköltet. Nagyon ritkán szoktam ezt főzni, mert én nem kedvelem, de örömmel megfőzöm. Magamnak madártejet készítettem. Kicsit furcsa illat volt a konyhában, a vanília egzotikus illata keveredett a vöröshagymával.

A pacal a kérődző emlősök (marha, juh, kecske) gyomrának harmadik rekesze. Tisztítása, előkészítése szakértelmet és sok időt igényel, igen nagy munka. Szerencsére ma már konyhakész, előfőzött pacalt is lehet vásárolni, így könnyebb a dolgunk vele.
Sokféle módon lehet főzni a pacalt, nálunk a sima, csipős, sok hagymával készült pörkölt a nyerő. Készíthetjük vörösborral, gombával, sertéskörömmel, csülökkel, velővel. Nagyon laktató étel, köretet nem is készítek hozzá sosem, csak friss, puha kenyérrel és vegyes házi savanyúsággal tálalom.
Főzhetjük kuktában, nyáron bográcsban is kinn a kertben jóféle vörös bor kiséretében.
 
 
Hozzávalók:
 
  • 1 kg előfőzött marhapacal
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 cső szárított erős paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2 evőkanál őrölt édes-nemes paprika
  • őrölt erős paprika ízlés szerint 
A csíkokra vágott, előfőzött marhapacalt többször váltott langyos vízben jól megmostam és sós vízben áztattam egy órán át, majd leöntöttem róla a vizet és lecsepegtettem.
A vöröshagymát megtisztítottam, apróra vágtam, a zsíron világosra pirítottam. Megsóztam, rászórtam az őrölt paprikát, a köménymagot és hozzákevertem a pacalt. Annyi vizet öntöttem rá, ami ellepte és három órán át lassú lángon, fedő alatt készre főztem. Félidőben hozzátettem a paprikát, paradicsomot, az apróra zúzott fokhagymát és egy cső szárított, erős paparikát. Néha megkevertem, az elforrt levet is pótoltam.
Köretnek készíthetünk hozzá sós vízben főtt krumplit is, de a pacalpörköltbe is tehetünk a krumpliból, hogy ott főjön meg.

3 komment

Címkék: pörkölt kecske marha paradicsom paprika pacal bogrács juh kukta erős paprika pacalpörkölt


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr941806705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marosi50 2010.03.04. 13:59:05

Szép paprikád van...

ügyeske 2010.03.06. 22:27:53

A KRUMPLIS kitétel nemkellene a végére és máris a 10-es skálán erős 6 pontot kaphatna a kaja... -:)
tuningolnám !

Kis majoranna mindenképpen kell bele.
Egy-két babérlevél (csak az ízemiatt)
A vizzel felöntéssel is tessék csínyján bánni.
Állagjavítónak kis csülökdarabok, hogy ragadós cupákos szaftja legyen (víz helyett egy kicsikupica vörösbor és a végén mindenképpen velős feltét a pacaltányér közepére és semmiesetre sem KRUMPLI !! :):)

xlator 2010.11.24. 05:10:57

Nekem is a kedvenc kajái egyike a Pacal pöri. A múlthetén apukám főzött pacalt, és azt találta ki (gondolom ezt már más is kitalálta, tehát nem találmány)hogy tesz bele csíkokra, az-az mint a pacalt ugyanolyanra vágott sertés bőrt. Én nagyon jót ettem belőle. Viszont a legjobban a Karcagi rokonok birka pacalját szeretem. Ők ugyanis Birkapörköltnek csinálják rengetek finom Birka hússal. Igen tudom, az inkább birka pörkölt. :-)
De azért az valami isteni!
süti beállítások módosítása