A férjem megkívánta a pacalpörköltet. Nagyon ritkán szoktam ezt főzni, mert én nem kedvelem, de örömmel megfőzöm. Magamnak madártejet készítettem. Kicsit furcsa illat volt a konyhában, a vanília egzotikus illata keveredett a vöröshagymával.
A pacal a kérődző emlősök (marha, juh, kecske) gyomrának harmadik rekesze. Tisztítása, előkészítése szakértelmet és sok időt igényel, igen nagy munka. Szerencsére ma már konyhakész, előfőzött pacalt is lehet vásárolni, így könnyebb a dolgunk vele.
Sokféle módon lehet főzni a pacalt, nálunk a sima, csipős, sok hagymával készült pörkölt a nyerő. Készíthetjük vörösborral, gombával, sertéskörömmel, csülökkel, velővel. Nagyon laktató étel, köretet nem is készítek hozzá sosem, csak friss, puha kenyérrel és vegyes házi savanyúsággal tálalom.
Főzhetjük kuktában, nyáron bográcsban is kinn a kertben jóféle vörös bor kiséretében.
Hozzávalók:
- 1 kg előfőzött marhapacal
- 2 evőkanál zsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 cső szárított erős paprika
- 1 paradicsom
- só
- 1 kávéskanál egész köménymag
- 2 evőkanál őrölt édes-nemes paprika
- őrölt erős paprika ízlés szerint
A csíkokra vágott, előfőzött marhapacalt többször váltott langyos vízben jól megmostam és sós vízben áztattam egy órán át, majd leöntöttem róla a vizet és lecsepegtettem.
A vöröshagymát megtisztítottam, apróra vágtam, a zsíron világosra pirítottam. Megsóztam, rászórtam az őrölt paprikát, a köménymagot és hozzákevertem a pacalt. Annyi vizet öntöttem rá, ami ellepte és három órán át lassú lángon, fedő alatt készre főztem. Félidőben hozzátettem a paprikát, paradicsomot, az apróra zúzott fokhagymát és egy cső szárított, erős paparikát. Néha megkevertem, az elforrt levet is pótoltam.
Köretnek készíthetünk hozzá sós vízben főtt krumplit is, de a pacalpörköltbe is tehetünk a krumpliból, hogy ott főjön meg.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
marosi50 2010.03.04. 13:59:05
ügyeske 2010.03.06. 22:27:53
tuningolnám !
Kis majoranna mindenképpen kell bele.
Egy-két babérlevél (csak az ízemiatt)
A vizzel felöntéssel is tessék csínyján bánni.
Állagjavítónak kis csülökdarabok, hogy ragadós cupákos szaftja legyen (víz helyett egy kicsikupica vörösbor és a végén mindenképpen velős feltét a pacaltányér közepére és semmiesetre sem KRUMPLI !! :):)
xlator 2010.11.24. 05:10:57
De azért az valami isteni!