Jellegzetes alföldi pásztorétel volt régen az öregtarhonya, vagy más néven a sűrűtarhonya. Elkészítése egyszerű, gyors, nyáron szabad tűzön bográcsban is szoktuk főzni. Kovászos uborkával, vagy más savanyúsággal tálalva kíváló egytálétel.

Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg füstölt kolbász
- 25 dkg nagyszemű házitarhonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- egy késhegynyi őrölt pirospaprika
- 2-3 darab burgonya
- só
A szalonnát apró kockákra vágtam, jól kisütöttem, rászórtam a tarhonyát és világosbarnára pirítottam. Ezután rátettem az apróra vágott vöröshagymát, megszórtam a pirospaprikával, megsóztam, hozzátettem még az apróra vágott burgonyát, a karikára vágott füstölt kolbászt, felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi a tarhonyát és fedő alatt főztem. Néha megkevertem,. amikor elfőtte a vizet, pótoltam, addig főztem,amíg a tarhonya meg nem puhult és a víz mind elpárolgott. Fedő alatt hagytam még egy negyedórát pihenni, így biztosan minden tarhonya puha lesz.
Ma csemege uborkával és marinált paprikával tálaltam.
Hasonlóan készült étel az öreglebbencs, a slabuc, amibe nem kerül kolbász, bár én abba is szoktam tenni.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
abdulesmia 2010.04.29. 07:40:08