Az idén is sok paradicsom termett a kertben, már készítettem ivólevet és paradicsommal tettem el üvegekbe paprikát is.
Folyamatosan érik a cseresznyeparadicsom, amit már nem győzünk frissen enni. Gyönyörű pirosló fürtökkel vannak tele a tövek. Az íze kellemesen édes, a gyerekek úgy csipegetik, mint a szőlőt. Ebből a paradicsomból készítettem napon szárítva egy kis fűszert télre. Kellemes ízesítés lesz salátákhoz, de elsősorban pizzasütéskor használom.
A szárított paradicsomot készíthetjük aszalóban vagy egyszerűen a sütőben tepsiben is megaszalhatjuk, de energiatakarékosan én a napon szárítom. A napon szárításkor a paradicsom az íze, aromája intenzív lesz.
Így készítettem:
A paradicsomokat leszedtem a fürtről, eltávolítottam a szárat, kocsányt, majd megmostam, lecsepegtettem és megszárítottam.
Ezután a szemeket éles késsel félbevágtam és vágott felükkel felfele sütőpapírral bélelt tepsibe tettem sorban egymás mellé. Piros, érett volt minden szem, de ha valaki talál zöld részt a bogyóban, az vágja ki azt. Nagyobb szemű, húsos paradicsomból is készülhet a szárítmány, ebben az esetben negyedeljük meg a szemeket.
A sorban lerakott paradicsomokat meghintettem tengeri sóval, majd két órára betettem a sütőbe, mert közben el kezdett esni az eső, így nem tehettem ki száradni. A sütő légkeveréses módban 50 oC-on ment, így kicsit megszikkadt a vágott felület. Másnap reggel kitettem az udvarra a napra és azóta így szárad. Nappal kinn van a tűző napon, ha nem süt a nap, akkor vékony szövött szalvétával letakarva szellős helyre (nyitott teraszra) teszem, de ha esős az idő, akkor beviszem a lakásba. Így szárad majd az napsütés függvényében néhány (6-7) napig, aztán üvegekbe teszem, öntök rá olívaolajat úgy, hogy teljesen ellepje, lezárom az üveget és hűvös helyen tárolom felhasználásig. Aki szereti, tehet hozzá az üvegekbe fokhagymagerezdeket és bazsalikom levelet is.
A paradicsomokat teljesen kiszáríthatjuk, ezt is üvegekben tároljuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.