”Szavazz

HTML

”Szavazz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2014.08.14. 17:58 *amari

Szárított paradicsom

Az idén is sok paradicsom termett a kertben, már készítettem ivólevet és paradicsommal tettem el üvegekbe paprikát is.

Folyamatosan érik a cseresznyeparadicsom, amit már nem győzünk frissen enni. Gyönyörű pirosló fürtökkel vannak tele a tövek. Az íze kellemesen édes, a gyerekek úgy csipegetik, mint a szőlőt. Ebből a paradicsomból készítettem napon szárítva egy kis fűszert télre. Kellemes ízesítés lesz salátákhoz, de elsősorban pizzasütéskor használom.

A szárított paradicsomot készíthetjük aszalóban vagy egyszerűen a sütőben tepsiben is megaszalhatjuk, de energiatakarékosan én a napon szárítom. A napon szárításkor a paradicsom az íze, aromája intenzív lesz.

20140812_o 036_szárítottpar1.jpg

Így készítettem:

A paradicsomokat leszedtem a fürtről, eltávolítottam a szárat, kocsányt, majd megmostam, lecsepegtettem és megszárítottam.

Ezután a szemeket éles késsel félbevágtam és vágott felükkel felfele sütőpapírral bélelt tepsibe tettem sorban egymás mellé. Piros, érett volt minden szem, de ha valaki talál zöld részt a bogyóban, az vágja ki azt. Nagyobb szemű, húsos paradicsomból is készülhet a szárítmány, ebben az esetben negyedeljük meg a szemeket.

A sorban lerakott paradicsomokat meghintettem tengeri sóval, majd két órára betettem a sütőbe, mert közben el kezdett esni az eső, így nem tehettem ki száradni. A sütő légkeveréses módban 50 oC-on ment, így kicsit megszikkadt a vágott felület. Másnap reggel kitettem az udvarra a napra és azóta így szárad. Nappal kinn van a tűző napon, ha nem süt a nap, akkor vékony szövött szalvétával letakarva szellős helyre (nyitott teraszra) teszem, de ha esős az idő, akkor beviszem a lakásba. Így szárad majd az napsütés függvényében néhány (6-7) napig, aztán üvegekbe teszem, öntök rá olívaolajat úgy, hogy teljesen ellepje, lezárom az üveget és hűvös helyen tárolom felhasználásig. Aki szereti, tehet hozzá az üvegekbe fokhagymagerezdeket és bazsalikom levelet is.

A paradicsomokat teljesen kiszáríthatjuk, ezt is üvegekben tároljuk.

20140812_o 052_cserparadicsom.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: paradicsom pizza szárított paradicsom cseresznyeparadicsom


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr306604335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása