Most érik a kiskertekben a paradicsom és a paprika is. Akinek sok termett, annak érdemes tartósítani. Én sokat használom a főzésnél mindkettőt. A kiskertemben van néhány tő paradicsom, termett is szépen, de a piacon kistermelőktől vettem még hozzá, paprikát is, hogy az ízeit üvegbe zárva a téli időszakban elő tudjam venni.
Készítettem paradicsom ivólevet. Elkészítése nem túl bonyolult. Az érett paradicsomokat megmostam, négy részre vágtam és egy nagy fazékba téve felforraltam, majd pár perc alatt puhára főztem. Ezután paradicsom-darálón szétválasztottam a magot és a héját a levétől. Az így nyert sűrű levet újra felforraltam, megsóztam, majd tisztára mosott üvegekbe töltöttem, légmentesen lezártam, végül száraz dunsztba tettem. Másnap reggelre lehűlt az ivólé, fogyasztásig a kamra polcain várakozik. Ezt a levet használom főzéshez is. Szószokhoz, mártásokhoz, levesnek kiváló.

Üvegekbe tettem a lecsó két fő alkotóelemét is. A megmosott, négy részre vágott paradicsomot és a lecsumázott, kimagozott, apró kockára és csíkokra vágott húsos fehér paprikákat egyszerűen összeforraltam, megsóztam, majd főztem még 5 percig és tisztára mosott üvegekbe szedtem. Mindegyik tetejére egy vékony réteg étolajat öntöttem, majd légmentesen lezártam és száraz dunsztba tettem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.