A darázsfészek is egy régies édesség, amely kelt tésztával készül. Kiváló sütemény reggelire, uzsonnára, mi hideg tejet iszunk hozzá.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- csipet só
Töltelékhez:
- 15 dkg cukrozott darált dió
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg vaj
Locsolgatáshoz:
- 1,5 dl tejszín
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaniliás cukor
Az élesztőt megfuttatam egy kis langyos tejben. Belemorzsoltam a lisztbe a vajat, megsóztam, hozzáadtam a cukrot, tojást, az élesztős tejet és lágy tésztát készítettem. Fél órára langyos helyre tettem, hogy megkeljen, majd lisztezett nyújtódeszkán kb. 1 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtottam. Amikor kész, megkentem lágy vajjal, megszórtam a darált dióval és a mazsolával, majd összetekertem úgy, ahogyan a bejglit. 2 cm körüli karikákra vágtam fel, egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem nem túl közel egymáshoz, mert a további kelesztéshez még kell egy kis hely. A tetejüket meglocsoltam a cukros tejszínnel és meleg helyen kelesztettem még vagy fél órát. A sütőt előmelegítettem 180 oC-ra, amikor megkeltek a csigák, akkor betettem sütni. 20 perc sütés után újra meglocsoltam a süti tetejét az édes tejszínnel és szép világosbarnára sütöttem. Amikor kész lett, lezártam a sütőt és még egyszer meglocsoltam a tetejét a tejszínnel, visszatettem a sütőbe, itt hagytam hűlni egy negyed órát.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2010.06.01. 20:23:16
acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2019.03.30. 08:49:06