Szeretjük fogyasztani, ezért gyakran sütök kalácsot. Most a húsvéti sonkához, kolbászhoz készítettem két darab kerek kalácsot, a hozzávalókat is így írtam le.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
2 evőkanál kristálycukor
10 dkg lágy vaj vagy margarin
két tojás sárgája
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
csipet só
1 egész felvert tojás a kenéshez
Először az élesztőt futtattam meg egy kevés langyos cukrozott tejben.
Egy keverőtálba szitáltam a lisztet, elkevertem a lágy vajjal, a tojás sárgájával, cukorral, csipet sóval és hozzáadtam az élesztős tejet, a langyos tejet, majd lágy kalácstésztát gyúrtam. A jól kidolgozott tésztát meleg helyre tettem és megkelesztettem. Amikor kb. duplája kelt a tészta, akkor átdagasztottam, hat részre vágtam és egyforma hosszúságú rudat sodortam belőle. A rudakat hármas fonással összefontam, így két kalácsom lett.
A kalácsot körben csatos tortaformába igazítottam, a tetejét megkentem tojással, aztán meleg helyen kelesztettem kb. fél óráig, majd előmelegített, 180 oC-os sütőbe tettem és megsütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.