Húsvéti ünnepekre sós kalácsot is sütöttem, ezt kínálom a kenyér mellett a sonkához, szalámihoz.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj (margarin is lehet)
1 tojás sárgája
3 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 kiskanál só
a tojás fehérje a kenéshez
Az élesztőt megfuttattam kevés langyos cukrozott tejben.
Egy keverőtálban a lisztet elkevertem az olvasztott vajjal, tojás sárgájával, sóval és hozzáadtam az élesztős tejet, majd lágy kalácstésztát gyúrtam. Az kidolgozott tésztát meleg helyre tettem és megkelesztettem. Amikor kb. duplája lett a tészta, akkor átdagasztottam, három részre vágtam és egyforma hosszúságú rudat sodortam belőle, majd összefontam.
Egy tepsibe tettem, a tetejét megkentem a felvert tojás fehérjével, aztán meleg helyen kelesztettem kb. fél óráig, majd előmelegített, 180 oC-os sütőbe tettem és megsütöttem a kalácsot.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.