Május közepén itt az földieper szezon. A földieper vagy más néven a szamóca családom egyik kedvenc gyümölcse, szívesen fogyasztjuk csak úgy, nyersen, de gyakran készítek vele édességet is. Bonifác unokám a névnapi köszöntő desszertje most epres-túrókrémes torta volt.
Hozzávalók a tortalaphoz:
- 5 darab tojás
- 5 evőkanál porcukor
- 3 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor
Töltelék:
1 kg szamóca (földieper)
Krém:
- 50 dkg tehéntúró
- 4 dl tej
- 3 evőkanál vaníliás kristálycukor
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál étkezési keményítő
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
Először folyó vízben alaposan megmostam az epret, leszedtem a szárát és egy szűrűbe tettem, hogy teljesen lecsepegjen róla a víz. Ezután megsütöttem a tortalapot.
A tojásokat kettéválasztottam. A sárgájába belekevertem a porcukrot és jól elkevertem. A tojásfehérjéből habot vertem, majd összeállítottam a liszttel és a kakaóporral a tésztát. A masszát egy sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába öntöttem és 180 oC-ra előmelegített sütőben megsütöttem, majd a formából kivéve leszedtem róla a sütőpapírt és kihűtöttem.
Amíg sült a tortalap, megfőztem a krémet. Egy kevés hideg tejben csomómentesre elkevertem a lisztet, az étkezési keményítőt, majd hozzáadtam egy tojás sárgáját. A tejbe kevertem három evőkanál vaníliás kristálycukrot és felforraltam. Amikor már forrt, akkor állandó keverés mellett hozzáöntöttem a lisztes tejet és újra felforraltam. Kevergettem folyamatosan nehogy a lábas aljára égjen a sűrűsödő krém. Amikor besűrűsödött, levettem a tűzhelyről, hozzákevertem és beledolgoztam a vajat és addig kevergettem, amíg az teljesen elolvadt. Amikor már csak langyos volt, hozzákevertem az áttört túrót, majd botmixerrel simára kevertem.
A teljesen kihűlt tortalapot visszatettem a tortaformába és egy réteg félbevágott szamócát tettem rá, majd ráöntöttem a túrókrémet. A tetejét is szamócával díszítettem, tortazselével leöntve. Tálalásig a hűtőbe tettem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.