Sok féle paprika terem most a kertemben, nem győzzük enni, így most egy részét savanyítással tartósítom. Tartósítószert nem használok, a tisztára mosott, csírátlanított üvegeket két réteg celofánnal, majd csavaros kupakkal zárom le. A tartósítószer a só és az ecet.
Paprikasaláta tartósítása
A húsos, színes paprikákat karikára szeleteljük fel és sózzuk meg. 1-2 óra állás után lazán elrendezve tegyük üvegekbe, öntsük fel 1 liter víz, 3 dl 10 %-os ecet, 5 dkg cukor, 1 dkg sóval készített felöntőlével. Az üvegeket csak másnap zárjuk le, előtte pótoljuk még a leapadt levet.
Olajos-ecetes paprikasaláta
Piros, vastag paradicsompaprikát tetszés szerint szeleteljünk fel, majd lobogó sós vízben forraljuk 2-3 percig. Még forrón, szedőkanál segítségével lé nélkül szorosan üvegekbe tesszük. A felöntőlevet abból a léből készítjük el, amiben a paprikákat főztük. 1 liter vízhez 2 dkg sót, 15 dkg cukrot teszünk, amikor kihűlt, akkor 3 dl 10 %-os ecetet, majd mindezt az üvegekben levő paprikára töltjük. Másnapig állni hagyjuk, ekkor pótoljuk a levet, minden üveg tetejére 2 evőkanál étolajat teszünk, majd lezárjuk.
Káposztával töltött paprika
Nagy, húsos paprikákat jól megmossuk, száránál levágjuk a végét, kiszedjük a magházat és az ereket. Fehér és vörös káposztát vékonyra gyaluljuk és besózva 1-2 órára állni hagyjuk. Közben 1 liter víz, 3 dl 10 %-os ecet, 5 dkg cukor, 2 dkg só és tartósítószerből felöntőlevet készítünk. Megtöltjük a paprikákat a káposztával és ízlésesen nagy üvegekbe tesszük, majd ráöntjük a levet. Az üvegeket csak másnap zárjuk le, amikor már pótoltuk a levet, amit felvett. A töltött paprikánkat fűszerezhetjük köménymaggal, babérlevéllel, meggylevéllel.
Savanyú erős paprika
Cseresznye- vagy chilipaprikát alaposan megmosva, a szárával együtt tesszük az üvegekbe, majd 1 liter víz, 3 dl 10 %-os ecet, 3 dkg sóval készült lével öntsük fel az üvegeket. Itt is csak másnap zárjuk le az üvegeket, amikor pótoljuk a paprikákba szivárgott levet.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.