HTML

”Szavazz

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.04.06. 17:05 *amari

A vaslábas

A múlt héten hozzájutottam egy régen óhajtott zománcozás nélküli öntöttvas lábashoz. Lába ugyan nincs, de éppen olyan, amilyenre vágytam.

Szép, míves munka ez az edény, 5 literes, fedő is van hozzá, erdélyi magyarok árulták a bográcsok, köcsögök, szilkék, fakanalak és csergék társaságában. Pár évtizeddel ezelőtt édesanyám főzött ilyen lábosban, aztán egyszer valami történt vele, megrepedt, tyúkitató lett belőle. Évekig ott volt még használatban a baromfiudvaron, aztán eltűnt a tyúkudvarral együtt.

Új szerzeményemet használat előtt az eladóktól szerzett szóbeli ismertető alapján jól megmostam, meleg, sós vízzel, majd szárazra töröltem és bekentem a belsejét, a fedőt is étolajjal, ezután két órán át 120 oC-os sütőben kiégettem. Amikor aztán kihűlt újra elmostam és már használatba is vettem. Húsvétra töltöttkáposzta készült benne, holnap meg bableves fő majd, mentve a maradék húsvéti sonkát.
A lábas használata és karbantartása egyszerű. Minden fajta tűzhelyen, sütőben, kemencében, szabad tűzön is használható. Nem szabad szárazon a tűzhelyre tenni. Lassan, fokozatosan kell melegíteni, mert rideg az anyag, megrepedhet a gyors hőingadozásra. Amikor már felmelegedett, egyenletesen fő benne az étel, sokáig meleg. Étel tárolására azért ne használjuk.
A zománc nélküli vas felületről az emberi szervezet számára is fontos vas kerül az ételekbe a főzés során, főleg ha savas alapanyaggal főzünk (savanyú káposzta, ecet, paradicsom, citrom, bor).
Tisztítani ecetes, vagy sós meleg vízzel szabad, mosogatószert ne használjunk hozzá, a mosogatógépet is kerüljük. Miután elmostuk, mindig töröljük szárazra, majd kenjük be olajjal, vagy zsírral mielőtt eltennénk. Száraz helyen tároljuk. Amikor legközelebb használni fogjuk, természetesen el kell mosni a lábast főzés előtt.

2 komment

Címkék: vas öntöttvas lábas


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr411899340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Devic Erika 2015.11.16. 18:55:18

Vettem egy vaslábost,de senki sem mondta,hogy mi a teendőm vele.Nos llegelőszőr kimostam vegyszeres vizzel ,utána sütöttem benne kenyereret,tehát 1.5órát 2oo fok felet sült a lábos.Ma csináltam benne töltöt káposztát,hát ne mondjam a szine ramaty lett.Kérdésem ehető-e ez a káposzta,és a továbbiakban,mit csináljak az edénnyel,hogy használhatóvá váljon?

*amari 2015.11.16. 20:22:52

A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor kihűlt az edény, akkor elmostam és újra kiolajoztam.
Sütés vagy főzés előtt minden alkalommal jól ki szoktam mosni szódabikarbonás vízzel.
süti beállítások módosítása