Az unokáim nevezték el ezt a lepényt pizzának, mert első ránézésre úgy nézett ki a tepsiben a kisült tészta, mint amilyen pizzát szoktam sütni. Igazából szilváslepény készült, de kevésnek bizonyult hozzá az itthon levő szilva, így még őszibarack is került a szilva közé.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 evőkanál tejföl
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg szilva
- 5 darab őszibarack
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Langyos tejbe tettem egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet összedolgoztam a lágy vajjal, csipet sót is tettem hozzá, hozzákevertem a cukrot, egy evőkanál tejfölt és az élesztős tejet. Lágy, kalácstészta állagúra gyúrtam az anyagokat, majd meleg helyen egy fél óráig pihentettem.
Amíg a tészta pihent és kelt, megmostam, kimagoztam a szilvát, félbe, a nagyobbakat negyedekre vágtam, lehámoztam az őszibarackot és kis cikkekre vágtam. Egy dl hideg tejben elkevertem a keményítőt, amit hozzáöntöttem az 5 dl tejfölbe, majd belekevertem az őrölt fahéjat és a cukrot. Ezeket simára kevertem.
Egy 24 x 32 cm tepsit megkentem étolajjal, majd a tésztát akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi, ill. kicsit nagyobbra, majd kibéleltem a tepsit úgy, hogy a széleknél a tészta a perem tetejéig érjen. Egyenletesen elrendeztem a tésztán a darabolt szilvát és az őszibarackot, ráöntöttem az édes tejfölös masszát, elsimogattam a tetejét és betettem a 180 oC-ra előmelegített sütőbe és kb. 1 órán át készre sütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.