Megint egy hagyományos régi kedvencemet készítettem el ma délután. A nevét magyarul nem is tudom, ez a káposztás tészta nálunk mindig kapusznyíka volt.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1 kiskanál só
Töltelék:
- 1 fej közepes, 1 kg körüli fehér káposzta
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- zsír vagy olaj
A tetejére a kenéshez 1 darab felvert tojás.
Először a tölteléket készítettem el, mert ennek hűlnie kell. A káposztát négy részre vágtam, lereszeltem, megsóztam és 15 dkg zsíron megpároltam, majd kicsit pirítottam. Amikor kész lett a káposzta, akkor megszórtam két kiskanál őrölt fekete borssal, újra sóztam még, összekevertem és félretettem hűlni.
A tésztához 1 dl langyos tejben megfuttattam az élesztőt.
A 60 dkg lisztet megsóztam, hozzáadtam a két tojás sárgáját, 3 dl langyos tejet és az élesztőset is, majd lágy tésztát gyúrtam, ezután 6 részre vágtam a tésztát és kis cipókat formáztam belőle, majd egy óra hosszat meleg helyen kelesztettem.
Amikor megkeltek a cipócskák, akkor mindegyiket külön-külön kb. fél cm vastagságú kör alakra nyújtottam. A lap egyik felére halmoztam a káposztát, majd ráhajtottam a lap másik felét, a széleit összenyomkodtam, hogy a töltelék a tésztán maradjon, aztán mindegyiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. A tetejüket megkentem a felvert tojással, egy villával megszurkáltam négy helyen a tetejét és 180 oC-ra előmelegített sütőbe tettem. 20-25 perc alatt szép világosbarnára sült a tészta.

Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Adora 2014.06.28. 07:27:27