A leányom családjával együtt lelkes természetjárók és gombászok. A gyerekek imádják a gombák keresését, megismerését. Húsvéti gombazsákmányuk az ízletes kucsmagomba volt, népi elnevezése Szent György gomba, süveg gomba, amely egy része szakértői bevizsgálás után a konyhámban landolt. A feléből gombaragu készült, melyet lefagyasztottam későbbi felhasználásra, a másik részéből töltött gomba készült.
Fűszeres illatú, együregű süvegű és tönkű, szürkésbarna színű a kucsmagomba. Kis ecsettel óvatosan lesöprögettem, majd folyóvízben többször átmostam, mert elég homokosak voltak a gombák, aztán a tönkjüket levágtam a süvegről, ez a raguba került. A süvegeket lecsepegtettem és állni hagytam egy időre, hogy megszikkadjon. Amíg szikkadt a gomba, addig elkészítettem a tölteléket.
Szikkadt kenyeret leöntöttem egy kis tejjel, így ázott egy pár percig, amíg a kenyér teljesen felszívta a tejet, ezt elkevertem, elmorzsáltam. Adtam hozzá két darab felvert tojást, megsóztam, megszórtam egy kis kanál őrölt fekete borssal. Hozzáreszeltem 20 dkg trappista sajtot és tettem még hozzá apróra vágott friss petrezselyem és turbolya levelet. Mindezt jól elkevertem. A töltelékkel megtöltöttem a gombákat, majd hagyományos módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa) egyesével bepaníroztam mindet és forró olajban kisütöttem. Sütés után papírtörlőn lecsepegtettem mindről az olajat és karikákra vágtam. Tartármártással tálaltam.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kovcskati 2014.05.04. 16:13:53
Bármelyik megbízható gombás szakkönyvben (pl. Albert-Locsmándi-Vasas) és a gombaismereti tanfolyamon is így tanítják.
*amari 2014.05.04. 17:32:56