”Szavazz

HTML

”Szavazz

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.07.06. 21:06 *amari

Paprika

Sok évszázada termesztett növény a Kárpát-medencében a magyar konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye a paprika (Capsicum), amely a burgonyafélék családjába tartozik. Régen törökborsnak, tatárkaborsnak nevezték a magyar konyha legismertebb fűszernövényét. C vitaminban gazdag bogyótermését nyersen, főzve, savanyítva, szárítva, őrölve használjuk ételeinkhez. A cseresznyepaprika és a chilipaprika csípős, erős ételek készítésénél használható. A paprikának emésztést gyorsító hatása van, kapszaicin tartalma élénkíti a vérkeringést, serkenti az idegműködést, fertőtlenítő hatása is ismert.

Leggyakrabban frissen szeletelve salátaként fogyasztjuk, grillezhetjük, de nagyon fontos alapanyaga a közkedvelt töltött paprikának, lecsónak, gulyásnak. Gyakran egészben savanyítják, marinálják, de népszerű a káposztával töltött paprika, a vegyes savanyúság egyik ízletes alapanyaga.
Készítsünk magunknak paprikafüzért pirosló fűszerpaprikából, amely főzőhelységünk dísze lehet, főzéskor 1-1 csövet csak leveszünk róla ételeink ízesítéséhez.
 
 
Vegyes friss saláta
 
1-2 darab nagy húsos paprika, 1 darab hagyma, 3 darab paradicsom, 3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors kell az elkészítéshez.
A megtisztított paprikát, hagymát, paradicsomot azonos nagyságú kis kockákra vágjuk és egy mély salátástálban az ecettel és a cukorral összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, végül az olajjal meglocsoljuk. Pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.
 
Paprikasaláta
 
Vastag húsú, színes paprikákat válogassunk össze. Mosás után a csumáját és az ereit távolítsuk el, majd vágjuk fel vékony karikára. Forrásban levő sós vízbe tegyük bele a felszeletelt paprikát, és 1 percig forraljuk, majd szűrjük és hűtsük le. Salátástálba téve fél liter víz, 4 evőkanál 10 %-os ecet, 2 evőkanál cukor, só keverékével öntsük le, majd tálalásig tegyük hűtőbe.

Szólj hozzá!

Címkék: paprika capsicum törökbors tatárkabors


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr672134203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása