Sok évszázada termesztett növény a Kárpát-medencében a magyar konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye a paprika (Capsicum), amely a burgonyafélék családjába tartozik. Régen törökborsnak, tatárkaborsnak nevezték a magyar konyha legismertebb fűszernövényét. C vitaminban gazdag bogyótermését nyersen, főzve, savanyítva, szárítva, őrölve használjuk ételeinkhez. A cseresznyepaprika és a chilipaprika csípős, erős ételek készítésénél használható. A paprikának emésztést gyorsító hatása van, kapszaicin tartalma élénkíti a vérkeringést, serkenti az idegműködést, fertőtlenítő hatása is ismert.
Leggyakrabban frissen szeletelve salátaként fogyasztjuk, grillezhetjük, de nagyon fontos alapanyaga a közkedvelt töltött paprikának, lecsónak, gulyásnak. Gyakran egészben savanyítják, marinálják, de népszerű a káposztával töltött paprika, a vegyes savanyúság egyik ízletes alapanyaga.
Készítsünk magunknak paprikafüzért pirosló fűszerpaprikából, amely főzőhelységünk dísze lehet, főzéskor 1-1 csövet csak leveszünk róla ételeink ízesítéséhez.

Vegyes friss saláta
1-2 darab nagy húsos paprika, 1 darab hagyma, 3 darab paradicsom, 3 evőkanál 10 %-os ecet, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors kell az elkészítéshez.
A megtisztított paprikát, hagymát, paradicsomot azonos nagyságú kis kockákra vágjuk és egy mély salátástálban az ecettel és a cukorral összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, végül az olajjal meglocsoljuk. Pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Paprikasaláta
Vastag húsú, színes paprikákat válogassunk össze. Mosás után a csumáját és az ereit távolítsuk el, majd vágjuk fel vékony karikára. Forrásban levő sós vízbe tegyük bele a felszeletelt paprikát, és 1 percig forraljuk, majd szűrjük és hűtsük le. Salátástálba téve fél liter víz, 4 evőkanál 10 %-os ecet, 2 evőkanál cukor, só keverékével öntsük le, majd tálalásig tegyük hűtőbe.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.