Mézeskalácsból készíthetünk díszeket az ünnepi fenyőfánkra, de kedves és hangulatos asztali díszeket is varázsolhatunk belőle. Látványnak is szép, na meg nagyon finom a virágmézzel készült fahéjas-szegfűszeges csemege.
Az idén még nem sütöttem, ezért hiányzik a fotó, de közreadom a receptem. Alföldi akácerdőkben gyűjtött mézet már megvettem egy helyi méhésztől és hamarosan készítem a mézeskalácsot is.

Mézeskalács díszek
Hozzávalók:
- · 70 dkg finomliszt
- · 20 dkg porcukor
- · 20 dkg akácméz
- · 1 teáskanál szódabikarbóna
- · 3 tojás
- · 5 dkg vaj
- · 1 evőkanálnyi őrölt fahéj
- · 1 kávéskanálnyi kakaópor
Díszítéshez: 25 dkg porcukor,1 tojásfehérje
A mézet olvasszuk fel, majd dolgozzuk bele az átszitált porcukrot és lisztet, szódabikarbónát, majd a kakaót és fahéjat, morzsoljuk bele a vajat, végül az elhabart tojásokat tegyük hozzá és az egészet jól gyúrjuk össze. A tésztát egy napra fóliába csomagolva tegyük hűtőszekrénybe. A sütés előtt a tésztát gyúrjuk át, utána fél centi vastagra nyújtjuk, majd formázzuk. Süteményformákkal tetszés szerint kiszaggatjuk, kivágjuk a kívánt figurákat. Kivajazott, lisztezett tepsibe téve előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
A tojásfehérjéből habot verünk, beleszitáljuk a porcukrot, majd simára keverjük és ezzel díszítjük a még forró mézeskalácsokat. Dekoráláshoz, díszítéshez használhatunk még sütés előtt egész szegfűszeget, mandulát, diót, mogyorót és más ehető magvakat is. Amikor a bábukat karácsonyfára függeszthető dísznek készítjük, akkor még melegen vastag tűvel szúrjuk át és ide fűzzük be a kötöző cérnát.
Mézes puszedli
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 25 dkg méz
- 3 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- őrölt fahéj és szegfűszeg
70 dkg finomlisztet összedolgozunk 15 dkg cukorral, 5 dkg vajjal, 3 dl mézzel, 3 tojással, egy teáskanál szódabikarbónával, őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel. Jól összegyúrjuk az alapanyagokat. Kis pogácsákat formázunk belőle (ki is szaggathatjuk pogácsaszaggatóval) és kivajazott, lisztezett tepsire tesszük, mindegyik közepébe díszítésként tegyünk egy fél szem mandulát, mogyorót vagy diót és közepesen meleg sütőben (180 oC) lassan kisütjük. Sütés után cukormázzal is díszíthetjük, vagy ha kihűlt, akkor olvasztott csokimázzal. Azonnal fogyasztható, de légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.