Olvasgatom a gasztroblogokat és megállapítottam, hogy snassz dolog néhány blogíró szerint a margarin, a rántás, a virsli, a rántott szelet, a kockasajt és még pár étel mellett fagyasztott halat elkészíteni, felhasználni a konyhában. Biztosan van tudományos magyarázat erre a gasztrosznobságra, én már megmaradok a hagyományos ételek elkészítésénél. Csak a családnak és a barátoknak főzök, ők meg szeretik az ízlésemet, a konzervatív konyhatechnikámat és ez nekem nagyon elég. Most fagyasztott hekk haltörzset vettem és ezt készítettem vacsorára.
A hekk (Merluccius merlucciu) a tőkehalak rendjébe tartozó ezüstszürke tengeri ragadózó hal, az Atlanti óceánban, nagy tömegben Európa partjainál a nyílt vizeken él 2-300 méter mélységben. Fő tápláléka a hering. Nálunk többnyire fagyasztottan vásárolható, de így is szeretem. A sült hekk a régi, nyári balatoni nyaralásokat idézi, ahol pazar hekket tudtak sütni a halsütős bódékban, szinte már a látványtól is jól laktunk. Hideg Szalon sört kortyolgatva gasztronómiai élmény volt sült halat enni papírtálcáról még akkor is, ha a halakhoz általában fehér bort, vagy fröccsöt illik inni.
Hozzávalók:
- 1 kg hekk haltörzs
- tengeri só
- finomliszt
- étolaj a sütéshez
A haltörzseket megsóztam tengeri sóval és kiolvasztottam. Amikor kiolvadt, akkor szárazra töröltem, újra megsóztam, meghempergettem egy kicsit a lisztben és egy serpenyőben forró olajban kisütöttem. Citromkarikákkal tálaltam, világos sört ittunk hozzá.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.