A kertemben több tő, változatos színű és illatú rózsa van. Pár hete folyamatosan virágoznak már és rengeteg virág van mindegyiken. A rózsa virága nem csak szép látvány a kertben vagy egy vázában vágott virágként az asztalon, de a konyhánkban, háztartásunkban is felhasználhatjuk.
Rózsaszörp
2 liter víz
8-10 darab vörös, piros rózsavirág
1 kg cukor
10 szem szegfűszeg
1 kis darab egész fahéj
A rózsaszirmokat leszedtem magházról és egy nagy lábasban alacsony lángon vízben addig főztem, amíg a szirmok kifehéredtek, ekkor leszűrtem.
A viráglét kimértem, hogy 2 liter legyen, beletettem a cukrot, a fűszereket és addig forraltam, amíg a cukor teljesen elolvadt. Ekkor újra leszűrtem és üvegekbe töltöttem, majd amikor kihűlt, a hűtőbe tettem fogyasztásig. Egy nagy üvekancsóban készítettem el hűsítő italunkat úgy, hogy frissen facsart citrom levét kevertem össze vízzel, ehhez töltöttem a rózsaszirupot, majd jéggel, friss mentalevéllel fogyasztottuk.
Kandírozott rózsaszirom
Bármilyen színű rózsasziromból készíthetünk kandírozott rózsaszirmot, amelyhez akármilyen illatos és főként permetezetlen rózsafajta megfelelő. A szirmokat egyenként ecseteljük be egy tojás nem habosra összekevert fehérjével, hintsük be porcukorral és szellős helyen hagyjuk megszáradni. Díszíthetünk vele süteményeket, tortákat, poharas krémeket, fagylaltokat. Felhasználásig zárt dobozban tároljuk.
Rózsavíz
A rózsavizet már évszázadokkal ezelőtt használták különböző távol-keleti szertartásokon. A lakóhelységekben szétpermetezve természetes illatosító és légfrissítő. Készíthetünk belőle házilag kozmetikumokat.
A rózsavíz hagyományos bőrtisztító és tonizáló szer. Ekcéma ellen is kitűnő. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet. Szájöblögetőként alkalmazva csökkenti az ínygyulladást. Fürdővizünkbe is tehetünk rózsavizet kellemes illata miatt is, de bársonyossá, simává teszi a bőrt.
Készítése:
Kinyílt, illatozó rózsáról szedjünk egy pohárnyi (2 dl) rózsaszirmot. Ezt tegyük egy üvegedénybe, öntsünk rá 4 dl forralt vizet és hagyjuk állni két napig. Közben naponta többször keverjük össze úgy, hogy a szirmok a vízben maradjanak. Ezután a folyadékot leszűrjük és zárható üvegekben, hűvös helyen tároljuk felhasználásig.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.