Minden évben készítek zöld dióból likőrt. A receptet örököltem, édesanyám készített ilyen konty alá való italt és cukrozott zöld diót is készített mindig téli csemegének.
A hagyományok szerint Szent Iván éjjelén kell szedni a zöld diót, mert akkor legerősebb az illata, a leglédúsabb és akkor a leggazdagabb hatóanyagokban. Italnak készíthető belőle likőr, bor, pálinka.

Diólikőr
Hozzávalók:
- 10 - 12 darab egészséges, fiatal zöld dió
- 1 darab diófa levél
- 1 liter kisüsti pálinka ( lehet vodka is, vagy tiszta szesz)
- pár szem szegfűszeg és szegfűbors
- fahéj
- 50 dkg barnacukor fél liter vízben feloldva
A kertben szedtem 12 darab zöld diót, megmostam, 2 mm-es fa kötőtűvel átszúrkáltam mindet, beletettem egy befőttes üvegbe és felöntöttem egy liter vízzel. Az üvegben három napig ázott a dió úgy, hogy minden nap leöntöttem róla a vizet és frisset tettem rá. A negyedik napon, ekkorra már megfeketedett a dió, leöntöttem róla a vizet, rászórtam a durvára összetört szegfűszeget, szegfűborsot és a fahéjat, majd ráöntöttem egy liter pálinkát. Tettem még bele egy szál zöld diófalevelet is, hozzákevertem a cukorszirupot, majd lezártam az üveget. Négy hétig ázott a dió a fűszerekkel a cukros szeszben a kamrában. Minden nap jól összeráztam az üveget, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ezután leszűrtem az italt és üvegekbe öntöttem.
Az ázott diót cukorszirupban megfőztem, egy tiszta csavaros tetejű befőttesüvegbe tettem, felöntöttem a cukorsziruppal amiben főtt és lezártam. Finom csemege lesz majd a télen.

Diópálinka
Ez a pálinka valójában nem dióból készül. A zöld dióval ízesített pálinka alapja bármilyen gyümölcspálinka lehet, aminek nincs karakteres íze.
Elkészítése egyszerű. A tisztára mosott zöld diót négy részre vágunk, beletesszük egy nagy üvegbe és ráöntjük a pálinkát. Izlés szerint még fűszerezhetjük is, majd lezárjuk az üveget és 2-3 hónapig állni hagyjuk, ezután leszűrjük és üvegekbe töltjük. Az így készült diópálinka barna színű, kellemes dióillatú és ízű, étvágyjavító ital lesz.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2010.07.27. 19:35:39
Evaneni 2010.08.05. 19:34:41
Eva