”Szavazz

HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.08.08. 17:55 *amari

A hal füle

Egyik ismerősöm kisfia teljesen húsevő volt még óvodás korában. Sehogyan se tudták megkedveltetni vele a zöldségeket eredeti formájukban, állagukban, így cselhez folyamodtak az elnevezésekben, hogy elfogadja a zöldséges ételeket.  A reszelt krumplival, sárgarépával, tojással készült pacsmag ugye nyilvánvaló, hogy fasírt lett. A félkör alakú grillezett padlizsán meg a hal füle és így már ezt is megette Bence.

A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék családjába tartozó zöldségnövény. Más elnevezése még a tojáscsucsor és a törökparadicsom.
A padlizsán nagy rosttartalmú, tartalmaz cukrot, fehérjét, A és C vitamint, jelentős az ásványianyag tartalma is.
Nagyon népszerű zöldségnövény a mediterrán vidékeken és a trópusokon is. Akinek van konyhakertje, az nálunk is ültethet pár tövet, termesztése hasonló a paprikáéhoz.
 
Konyhánkban igen sok féle módon lehet kitűnő ételt készíteni belőle. Lehet rántani, pirítani, grillezni, készíthető töltve, rakva, pörköltnek, keverhetjük lecsóba, zöldséglevesbe. Kiváló saláta készíthető belőle. A padlizsánkrém pirított kenyérrel nagyon jó előétel.
Erdélyben nagyon ízletes vinetesalátát, vinettát ettem belőle. A szerb ajvár, a görög muszaka és a provanszi ratatouille fő alapanyaga is a padlizsán.
Amikor padlizsánokat vásárolunk, nagyon fontos, hogy csak jó minőségű, egészséges, hibátlan külsejű, közepes, vagy apró méretű, kemény gyümölcsöket vásároljunk.
 
 
Fokhagymás sült padlizsán
 
  • személyenként 1 darab padlizsán
  • 1-2 fej fokhagyma
  • őrölt bors
  • friss petrezselyem
  • 2 dl olaj
A padlizsánokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk. A megtisztított, apróra vágott fokhagymát belekeverjük az olaj felébe és megkenjük vele a zöldségszeleteket.
Egy serpenyőben nem túl forró olajban, lassú lángon megsütjük őket, kicsit meg is pirítjuk. A sütés utolsó pillanatában szórjuk meg a finomra vágott friss petrezselyemlevéllel. Szabad tűznél, grillrácson is süthetjük.
Kiváló köret, de önállóan is fogyasztható.
 
Ajvar
 
  • 4 darab padlizsán
  • 1 kg húsos paprika
  • 1 dl étolaj
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál fokhagymás ecet 
A paprikákat és a padlizsánokat sütőben barnára sütöm, majd ha kihűlt, akkor meghámozom és ledarálom. A padlizsánokat sütés előtt szurkáljuk meg, nehogy kipukkadjanak a sütéskor. Beleteszem az étolajat, a préselt fokhagymát, megecetezem, megsózom és simára keverem, majd egy napra a hűtőbe teszem, hogy jól összeérjenek az ízek. Pirított kenyérrel szoktuk enni.
 
Erdélyi padlizsánkrém
 
  • 4 darab padlizsán
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl citromlé
  • 1 dl fokhagymás ecet
  • 2 dl étolaj
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  •  
A padlizsánokat sütés előtt megszurkálom, nehogy felrobbanjanak a sütőben, aztán egyben megsütöm. Amikor már puha, megsült, akkor kihűtöm annyira, hogy kézbe lehessen venni, kettévágom és kikaparom a héjából. Azonnal meglocsolom a citromlével, nehogy megbarnuljon és megsózom, megborsozom. Hozzáreszelem a vöröshagymát, ráteszem a préselt fokhagymát és a padlizsánhoz keverem. Ezután fokozatosan belekeverem az ecetet, étolajat és hűtőbe teszem fogyasztásig.
 
 
A padlizsánkrémet és az ajvárt tartósíthatjuk is úgy, hogy üvegbe tesszük, a tetejére öntsünk kis olajat, lezárjuk az üveget és egy óra hosszat gőzőljük. Hűvös helyen pár hónapig eláll a kamránkban.
 

1 komment

Címkék: padlizsán vinete ajvár muszaka tojásgyümölcs solanum melongena tojáscsucsor törökparadicsom burgonyaféle provanszi ratatouille vinetta


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr232207710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madör 2010.08.08. 20:41:52

Szia!
Az én családom majdnem minden tagja szereti a padlizsánkrémet. Hasonlóan csinálom én is. Mikor megsült, hideg vizet engedek rá, fogom a csutkájánál, meghámozom és levágom végét. A hagymát apróra vágom, megdinsztelem az olajban, a végén rádobom az összezúzott fokhagymát. Még melegen összeturmixolom az egészet, fűszerezem, egy kis citromlét is teszek bele. Mikor már hideg, akkor egy pár kanál majonézt kap! Nem barnul meg! Ideje sincs, mert nem tudok olyan mennyiséget csinálni, ami nem fogyna el szinte azonnal.
süti beállítások módosítása