HTML

”Szavazz

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.11.13. 17:36 *amari

Ferdinánd

A napokban szakácskönyveimet rendezgettem és kezembe akadt egy, a dédmamától örökölt megsárgult könyv. A címét és szerzőjét nem ismerem, mert nincs meg a könyv borítója, a 9. oldalnál kezdődik és a 150. oldalig tart egyéni jelölésekkel, bejegyzésekkel, ételfoltokkal.

A kiadás éve sem ismert, a múlt század első feléről származhat, az akkor újdonságnak számító villanytűzhely ismertetőjéből, a könyvben levő reklámjából gondolva. A tartalma érdekes, a hagyományosnak számító magyar nagyasszonyok konyhájából való receptektől a filléres receptekig minden van benne. Böjtös ételek, diétás oldalak, büfékonyha, torták és számtalan egytálétel leírása mellett háztartási tanácsok is olvashatók. Most ebből a könyvből választottam egy régimódi tésztát, amit vagy harminc éve ettem utóljára a mamánál. Akkor leírtam a saját kis receptkönyvembe, de azóta valahogy mindig elmaradt, hogy megsüssem, most jött el az ideje.

 

Hozzávalók a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl langyos tej
  • csipet só
 
Kenéshez:
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
 
A locsoláshoz:
  • 2 dl langyos zsíros tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor 
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk kevés langyos, cukros tejben, majd összegyúrjuk a lisztet az élesztővel, kevés sóval, tojássárgájával, az olvasztott vajjal és annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, ezután az egészet 45 percig pihentetjük, kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára, vagy nyújtólapra borítjuk, és kisujjnyi vastagra nyújtjuk ki.
A 15 dkg vajat elkeverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral, megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, és kb 3 cm-es darabokra vágjuk, mint pl. a kakaós csigát.
A tekercseket kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy kis hely maradjon közöttük, mert még kelni fognak. Mindegyik tekercset szórjuk meg kristálycukorral, így pihentessük 20 percig, majd tegyük be az előmelegített 170 oC-os sütőbe.
A 2 dl langyos tejből, 3 kanál cukorból és a vaníliáscukorból készítjük el a keveréket, amellyel meglocsoljuk majd a tekercsek tetejét, amikor az már félig megsült (ez kb. 20 perc), ezután szép pirosra sütjük őket.
Lelkileg készüljön fel mindenki, hogy a tepsi aljára kicsit odaég majd a lefolyt cukros tej, de a kész tekercs kárpótol majd a súrolásért.
 

2 komment

Címkék: ferdinánd régi szakácskönyv


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr942446589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2010.11.15. 09:14:41

Valódi kincs egy ilyen szakácskönyv, gondolom az illata is mennyei lehet.

Manóvezér 2010.11.22. 23:24:55

Én ezt az süteményt Ferdinánd rétesként ismerem.Valami eszméletlen finom,és egyben ugyanekkora mértékben hízlal is.A receptkönyved valódi érték,még hiányosan is.Mert mai igénytelen világunkban régi,elfeledett értékeket őriz.
süti beállítások módosítása