A napokban szakácskönyveimet rendezgettem és kezembe akadt egy, a dédmamától örökölt megsárgult könyv. A címét és szerzőjét nem ismerem, mert nincs meg a könyv borítója, a 9. oldalnál kezdődik és a 150. oldalig tart egyéni jelölésekkel, bejegyzésekkel, ételfoltokkal.
A kiadás éve sem ismert, a múlt század első feléről származhat, az akkor újdonságnak számító villanytűzhely ismertetőjéből, a könyvben levő reklámjából gondolva. A tartalma érdekes, a hagyományosnak számító magyar nagyasszonyok konyhájából való receptektől a filléres receptekig minden van benne. Böjtös ételek, diétás oldalak, büfékonyha, torták és számtalan egytálétel leírása mellett háztartási tanácsok is olvashatók. Most ebből a könyvből választottam egy régimódi tésztát, amit vagy harminc éve ettem utóljára a mamánál. Akkor leírtam a saját kis receptkönyvembe, de azóta valahogy mindig elmaradt, hogy megsüssem, most jött el az ideje.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő
- 5 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 dl langyos tej
- csipet só
Kenéshez:
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A locsoláshoz:
- 2 dl langyos zsíros tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk kevés langyos, cukros tejben, majd összegyúrjuk a lisztet az élesztővel, kevés sóval, tojássárgájával, az olvasztott vajjal és annyi tejjel, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, ezután az egészet 45 percig pihentetjük, kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára, vagy nyújtólapra borítjuk, és kisujjnyi vastagra nyújtjuk ki.
A 15 dkg vajat elkeverjük a porcukorral és a vaniliás cukorral, megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Feltekerjük, és kb 3 cm-es darabokra vágjuk, mint pl. a kakaós csigát.
A tekercseket kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy kis hely maradjon közöttük, mert még kelni fognak. Mindegyik tekercset szórjuk meg kristálycukorral, így pihentessük 20 percig, majd tegyük be az előmelegített 170 oC-os sütőbe.
A 2 dl langyos tejből, 3 kanál cukorból és a vaníliáscukorból készítjük el a keveréket, amellyel meglocsoljuk majd a tekercsek tetejét, amikor az már félig megsült (ez kb. 20 perc), ezután szép pirosra sütjük őket.
Lelkileg készüljön fel mindenki, hogy a tepsi aljára kicsit odaég majd a lefolyt cukros tej, de a kész tekercs kárpótol majd a súrolásért.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
abdulesmia 2010.11.15. 09:14:41
Manóvezér 2010.11.22. 23:24:55