Tegnap pár kiló csülök-farok-köröm, fokhagyma és erős paprika összeállítással főztem egy nagy fazék kocsonyát, szépen kidermedt már. Kész a friss disznótoros hurka-kolbász párolt, hordós káposztával, na meg néhány pár juhbeles virsli figyel a hűtőben, van mit ennünk napokig. A hagyomány miatt újév napján lencselevest fogok még főzni füstölt kolbászkarikákkal.
Édességnek rétest szokás sütni az év fordulójára, de most elmarad, most vajas-mazsolás-vaníliás csiga készült.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaníliás cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só
Langyos cukros tejben megfuttattam az élesztőt majd a fentiekkel lágy, kalácstészta állagú anyagot gyúrtam majd egy fél óráig pihentettem, ezután másfél cm vastagságúra nyújtottam.
A kinyújtott tésztát megszórtam vaniliás cukorral, megolvasztottam 15 dkg vajat és rákentem a tésztára, megszórtam jó sűrűn mazsolával, majd feltekertem az egészet, mint a beijglit, felvágtam 3 cm-es darabokra és egy tepsibe fektettem minden darabot.
A tekercseket megkentem felvert tojással, megszórtam vaniliás cukorral, pihentettem egy fél órát, majd 180 oC-ra melegített sütőbe tettem és 35 perc alatt készre sütöttem. A teteje szép aranysárga lett a rásült cukortól.
Bőven használtam vaniliás cukrot, így most még azt is készítettem, mert elfogyott az előző adag.

Vaniliás cukor
Egy légmentesen zárható üvegbe 1 kg kristálycukrot (lehet porcukor is) szórtam, tettem bele egy hosszában és keresztben is félbevágott vanília rudat lezártam az üveget és jól összeráztam úgy, hogy a vaníliarúd a cukor között legyen. A cukor rövid idő alatt átveszi a vanília ízét, illatát, ezt használom majd sütéshez-főzéshez, amihez illik a vanília és a cukor.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.