Nagyon szeretjük a mákkal készült édességeket. Ez a süti egyszerűen és gyorsan elkészítehető, több napig is eláll és megőrzi frissességét.
Hozzávalók a tésztához:
· 60 dkg finomliszt
· 20 dkg zsír
· 2 evőkanál kristálycukor
· 2 dkg friss élesztő, kis langyos édes tejben megfuttatva
· késhegynyi szódabikarbona
· 3 tojás sárgája
· 2 dl tejföl
· csipet só
A fenti hozzávalókból lágy tésztát gyúrtam, majd két részre osztottam.
Töltelék:
· 50 dkg darált mák
· 20 dkg porcukor
· 0,7 l üvegben eltett, kimagozott meggy (2 üveg)
· meggylé
Elkészítés:
Egy 40 cm x 32 cm-es tepsit kibéleltem sütőpapírral és bekapcsoltam a villanysütőt.
A két részre osztott tésztából egy részt akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi. A kinyújtott tésztát belesimogattam a tepsibe, rászórtam a porcukorral elkevert darált mák felét, rátettem a kimagozott meggyet, majd a maradék mákot is egyenletesen rászórtam és elsimítottam. A meggy levével meglocsoltam a tölteléket. A lé kb. 3 dl volt. Ezután kinyújtottam a tészta másik részét és beborítottam vele a meggyes-mákos tölteléket. Kézzel szépen elsimogattam, megnyomogattam az egészet, egy villával sűrűn megszúrkáltam és betettem a tepsit a 180 oC-ra előmelegített sütőbe. 35 perc alatt megsült.
Kivettem a sütőből a tepsit, a sütit kiborítottam a nyújtódeszkára és hagytam kihűlni. Közben elkészítettem a tetejére a mázat.
6 evőkanál meggylevet összekevertem 5 evőkanál kristálycukorral és összeforraltam őket egy teflonos serpenyőben. Amikor felforrt, levettem a tűzhelyről és belekevertem 10 dkg vajat. Addig kevertem, amíg a vaj elolvadt, majd ráöntöttem a süteményre, megszórtam apró csokireszelékkel és hideg helyre tettem. Szeletelni majd akkor lehet, ha már teljesen kihűlt és megdermedt a süti tetején a máz.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2011.04.24. 11:25:10