HTML

”Szavazz

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2012.07.12. 18:28 *amari

Kapor

A magyar konyha egyik kedvelt, régen ismert fűszernövénye a kapor (Anethum graveolens L.), egyben elterjedt gyógyszer alapanyag is. Népies nevei fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű. Amelyik konyhakertben egyszer megnő, ott elszórja magvait és évekig még vetni sem kell.

P7119922_kapor.jpg

A kapor leveléből készült tea nyugtató hatású,enyhíti a gyomorpanaszokat, bélgörcsöket és a csuklás ellen is jó. Szoptatós kismamáknál serkenti a tejképződést.

Sok ételhez használom konyhámban a zsenge levelű kaprot. Frissen szedve a legjobb az íze, mint minden fűszernövénynek. Szárítva és apróra vágva fagyasztva szoktam tartósítani.

Pár étel, amit kaporral ízesítek: tökfőzelék, zöldbabfőzelék, kaporleves, kaporszósz, körözött, fűszervaj, kapros-juhtúrós sztrapacska, galuska, sós, tejfölös túrós palacsinta, kapros túrós lepény. A kovászos uborkához és ecetes savanyúságokhoz is mindig teszek kaprot.

Kaporral készíthetünk saláta ecetet is. Egy üvegbe töltsünk ecetet, tegyünk bele egy szál kaprot, amin a levél is rajta van. Így hagyjuk az egészet, néha rázzuk össze. 1-2 hét alatt kiváló kapros ecetünk lesz.

A kapor vastag szárait a virágokkal együtt szárítsuk meg, szép konyhai dekoráció lehet belőle önállóan vagy más szárított növénnyel együtt.

P7119918_kapor.jpg

Kaporleves

Hozzávalók:

  • 10-12 szál friss kaporlevél
  • 8 dkg vaj vagy étolaj
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál 10 %-os ecet

A kaporleveleket megmostam és apróra vágtam.

A zsiradékot megmelegítettem, beleszórtam a kaprot és állandó kevergetés mellett megpároltam. Ez kb. 1-2 perc, majd megszórtam a liszttel, összekevertem, megsóztam és felöntöttem a tejjel, kevergetés mellett felforraltam. Tej helyett készíthetjük vízzel is. Amikor felforrt, levettem a tűzhelyről, belekevertem a tejfölt, majd az ecetet. Pirított zsemlekockával tálaltam.

Kapormártás

Hozzávalók:

  • 12-15 szál friss kaporlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg vaj vagy étolaj
  • 1-2 evőkanál finomliszt
  • 5 dl főzőtejszín

Először a kaporlevelet és a vöröshagymát nagyon apróra összevágtam.

A zsiradékon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd rászórtam a kaprot és összepároltam, megszórtam a liszttel, összekevertem, majd felengedtem a főzőtejszínnel, megsóztam és folyamatos kevergetés mellett felforraltam.

Aki szereti, ízesítheti őrölt borssal és ecettel.

A kapormártást készíthetjük töltött tökhöz, cukkinihez, töltött karalábéhoz, rizses húsgombóchoz, sült vagy párolt húsokhoz, fasírtokhoz is.

P6118502_kapor.jpg

 

2 komment

Címkék: kapor kapormártás kaporleves kaporszósz kapros ecet fűszerkapor kertikapor kertikömény uborkafű anethum graveolens saláta ecet


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr324650447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézescsók 2012.07.13. 13:28:29

Hideg uborkaleves, palócleves, betyárleves - ezekbe is jó.
Töltött tök és cukkini - szerintem kihagyhatatlan.
Na és a tzatziki, uborkasaláta?
A kapormártásba én nem vörös-, hanem fokhagymát szoktam tenni.

mézescsók 2012.07.13. 13:29:08

Ja, és egyszer ettem kapros sajtos pogácsát, isteni volt.
süti beállítások módosítása