Kedvelt őszi zöldségnövényünk a sütőtök. Változatosan elkészíthető, ízletes ételeket süthetünk-főzhetünk belőle. Családunk egyik kedvenc téli csemegéje a sült tök. Itt olvashat róla pár gondolatot: http://amari.blog.hu/2009/11/24/sutotok_8
Az elmúlt hetekben többször készítettem levest sütőtökből.
Sütőtökleves rizzsel
Hozzávalók:
· 1 kg sütőtök
· 1 liter tej
· 2-3 evőkanál rizs
· 1 kávéskanál fehér őrölt bors
· só
· 1 evőkanál barna cukor
· petrezselyemlevél
A megtisztított kimagozott tököt kis kockákra vágjuk, 3 dl sós vízben puhára főzzük majd péppé turmixoljuk, felöntjük tejjel, megízesítjük sóval, cukorral, fehér borssal, beletesszük a rizst és megfőzzük.
Tálalás előtt a tetejét petrezselyemlevéllel szórjuk meg.
Sütőtökleves zsemlekockával
Hozzávalók:
· 1 kg sütőtök
· 1 kis fej vöröshagyma
· 1 darab paradicsom
· 1 közepes fehér paprika
· 4- 5 szál petrezselyemlevél
· 1 l tej
· só
· őrölt fekete bors
· 1evőkanál cukor
· étolaj
· 2 darab zsemle
A meghámozott, kimagozott sütőtököt kis kockákra vágjuk, forró olajban a feldarabolt vöröshagymával, paprikával és paradicsommal 3-4 percig összepároljuk, sóval, cukorral, borssal ízesítjük, majd felöntjük 3 dl tejjel, puhára főzzük és összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a még megmaradt tejet, és azzal felforraljuk. Közben a zsemléket kockázzuk fel és olajban pirítsuk meg! A kész sütőtök levest petrezselyemlevéllel gazdagon megszórva a zsemlekockákkal tálaljuk.
Tejfölös sütőtökleves
Hozzávalók:
· 60-80 dkg sütőtök
· 1 fej vöröshagyma
· pár szál petrezselyemlevél
· 2 darab krumpli
· 2 darab sárgarépa
· 8 dl víz
· 2 evőkanál étolaj
· két evőkanál finomliszt
· só
· őrölt paprika
· 2 dl tejföl
· 1 evőkanál 10 %-os ecet
Rántást készítünk a lisztből és olajból, amibe beletesszük a lereszelt vöröshagymát és az apróra vágott petrezselyemlevelet, majd megízesítjük sóval és az őrölt paprikával és felengedjük vízzel. A sütőtököt, a sárgarépát és a krumplit vágjuk kis kockákra, ezt is tegyük hozzá és főzzük meg!
Tálalás előtt tegyük bele az ecetet és a tejfölt.
Krémleves
Hozzávalók:
· 1 kg kockára vágott sütőtök
· 2 darab nagy krumpli
· 8 dl tej
· 2 dl tejszín
· 2-3 evőkanál pirított héj nélküli tökmag
· őrölt fehér bors
· só
· mentalevél
A kockázott tököt és a krumplit tejben megfőzzük, péppé mixeljük. Ízesítjük sóval, borssal, újra felforraljuk, majd belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor a tetejét megszórjuk pirított tökmaggal és mentalevéllel díszítjük.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ildsisy 2010.11.08. 13:05:46