Évente egyszer-kétszer szoktam kocsonyát főzni, a férjem nagyon szereti. Nem sok gond van a főzésével, csak ki kell várni, amíg készen lesz.
Hozzávalók:
- 2 darab bőrös sertéscsülök
- 2 darab sertésköröm, füle, farka
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab petrezselyemgyökér
- 2 darab nagy vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1-2 darab szárított erős cseresznyepaprika
- pár szem egész feketebors
- só ízlés szerint.
A csülköket és a körmöket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, és egy 5-6 literes fazékba tesszük a megtisztított zöldségekkel, fűszerekkel együtt. Annyi hideg vizet öntsünk rá, ami a főzőedényben az összetevőket ellepi. Lassú tűzön forraljuk fel, majd így, lassú lángon, fedő alatt főzzük kb. 3-4 óra hosszat, ill. addig, amíg a lé már kellően ragacsos, hideg tányérra cseppentve deredni kezd, a csontról könnyen leszedhető majd a bőr, a hús. Kicsontozás után a puha húst, bőrkét felszeleteljük és tányérokba, hőálló tálkákba tesszük. Aki szereti, tehet a hús mellé karikára vágott sárgarépából, petrezselyemgyökérből is. A kiadagolt húsra, zöldségre ezután rászűrjük a levet, majd hideg helyre tesszük. Amikor kihűlt, hűtőbe tesszük, ott pár óra alatt a lé megdermed, megkocsonyásodik. A tetejére tálalás előtt szórhatunk őrölt paprikát.
Én pár egész tojást is bele szoktam főzni a végén. Keményre főzöm a tojásokat, megtisztítom, félbe vágom és ezt is tányérra téve leöntöm lével és hagyom megdermedni.
Citromlével, ecetes tormával kínálhatjuk.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.