Vendégváró pogácsát készítettem ma. Az eredeti receptjét egy barátomtól kaptam, amiben sütőpor szerepelt az élesztő helyett, de nekem jobban ízlik élesztősen. A felhasznált sajtok lehetnek más ízűek is, van, hogy füstölt sajtot reszelek a tésztába. A sok sajttól-vajtól napokig élvezhető lesz és nem szárad ki, bár nagyon hamar fel szoktuk falni.
Hozzávalók:
- 80 dkg finomliszt
- 40 dkg vaj
- 25 dkg reszelt feta sajt
- 40 dkg reszelt ementáli sajt
- 2 dl tejföl
- 2 tojás sárgája
- 1, 5 dl langyos tej
- 1 kis kanál kristálycukor
- 2 dkg friss élesztő
- 4 kávéskanál só
- 15 dkg lágy vaj a tészta kenéséhez
- 1 egész felvert tojás kenéshez a tetejére
Szitált finomlisztbe belekevertem a reszelt sajtot, majd belemorzsoltam a 30 dkg vajat.
Az élesztőt megfuttattam a langyos cukros tejben, majd hozzáöntöttem a lisztes-sajtos keverékhez, hozzáadtam a 3 tojás sárgáját, a tejfölt, sót és összegyúrtam az egészet. Lágy tésztát gyúrtam, majd meleg helyre tettem kelni egy fél órára. Ezután lisztezett nyújtódeszkán vékonyra nyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, összehajtottam és pihentettem egy fél órát, majd megint nyújtás és vajas kenés, kelesztés jött.
Fél óra múlva újra kinyújtottam a tésztát kb. 2 újnyi vastagságúra, a tetejét megkentem felvert egész tojással, meghintettem reszelt sajttal és egy 4 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a pogácsákat, itt is pihent még egy fél órát, majd 180 oC-ra melegített villanysütőben világosbarnára sütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.18. 17:36:05