A közönséges spárga (Asparagus officinalis L.) Európában és Ázsiában is őshonos növény. Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Segíti a szervezet méregtelenítését. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, enyhe hashajtó hatású.
Népies neve: csirág, nyúlárnyék.
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatók. Termesztése igen munkaigényes, nagy szakértelmet igényel. Szárát emészthető rostok alkotják. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint, alig tartalmaz cukrot ez a rendkívül ízletes növény. Van benne A-, B1-, B2-, E és C-vitamin. Tartalmaz továbbá kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A spárga nemcsak finoman elkészíthető zöldség, hanem ideális fogyókúrához is.
Régen a növény kifejlett szárát a virágkötészetben használták zöld díszítésnek, ma már nem divatos. Van a kertemben egy öreg tő zöldspárga, minden évben rákapaszkodik a kerítésre, 2-3 méteresre is megnő.
Spárga csőben sütve
Hozzávalók:
- 50 dkg spárga
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 15 dkg feta sajt
- 2 evőkanál olaj
- 1 fél citrom leve
- 1 kanál kristálycukor
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 tojás
- szerecsendió
- só
A spárgát tisztítás után forrásban lévő, sós vízbe tettem és 15 percig főztem. A főzővízbe tettem még egy kiskanál kristálycukrot és egy fél citrom levét is, meg egy kanál étolajat. Amikor megfőtt, lecsepegtettem, majd egy kivajazott hőálló tálra tettem és elkészítettem a mártást.
5 dkg vajat felforrósítottam, tettem bele egy evőkanál finomlisztet, felöntöttem 2 dl tejszínnel. Belekevertem egy egész tojást, megsóztam, reszeltem rá egy kis szerecsendiót, majd ráöntöttem a spárgára. A tetejét megszórtam 10 dkg reszelt feta sajttal és betettem a 180 oC-os sütőbe. Addig sütöttem, amíg a teteje szép világosbarna lett.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.