”Szavazz

HTML

”Szavazz

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.05.29. 17:06 *amari

Bodza

Tegnap késő délután kirándultam egy pár órát azzal a céllal, hogy a kikapcsolódás mellett bodzavirágot gyűjtsek és vadvirágokat fotózzak. Jó távol mentem a falutól, bár a sáros, vizes utak kis akadályt jelentettek, de azért sikeres volt a túrám. Készültek fotók, szedtem egy nagy csokor vadvirágot, ami az asztalunkat díszíti majd néhány napig és egy vesszőkosár bodzavirágzatot is vittem haza.

 

Szép nagy, egészséges bodzavirágot  gyűjtöttem, nem cibáltam, rongáltam a cserjét, ollóval vágtam a virág szárát, amit majd otthon felhasználok a konyhában. Egy részét megszárítom teának, készítek bodzaszörpöt és bodza ecetet.
A bodza (Sambucus), amely Magyarországon őshonos, régen a szegény emberek gyógyszere volt. A virága, levele, érett bogyója is tartalmaz gyógyhatású anyagokat.
A virágzata flavonoidokat, fahéjsav-származékokat, illóolajat és nyálkát tartalmaz. Az érett, sötétkék bogyója gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint antociánokat (szambucint) tartalmaz.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár (népies neve: csete) kiváló hashajtó és vizelethajtó. Használják még vértisztításra és köhögés csillapításra is. A leveléből készült tea reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.
 
 
Bodzaszörp
 
Hozzávalók:
 
  • 5 literes üveg
  • 3 liter víz
  • 2 kg kristálycukor
  • 4-5 darab citrom
  • 10 – 15 darab bodzavirágzat
 
A bodzavirágzatot otthon óvatosan egy papírdobozba tettem, a virágokkal felfelé, hogy a virágpor lehetőleg ne szóródjon le róla, majd szellőshelyre tettem reggelig. A virág reggelre kicsit megfonnyadt és biztosan kimászott belőle minden bogárka.
Felforraltam 3 liter vizet, feloldottam benne a kristálycukrot és hagytam kihűlni.
Egy 5 literes uborkásüveget ecetes vízzel tisztára mostam, beletettem a bodzavirágokat, rákarikáztam két darab alaposan megmosott citromot. Három citromból kifacsartam a levet, ráöntöttem azt is, hozzáöntöttem a langyos cukorszirupot és összekevertem az egészet. Aki szereti, tehet bele mentalevelet, citromfüvet is.
 
Az üveget lefedtem és kitettem a hűvös kamrába. 3 - 4 napig ott várakozik majd, érlelődik. Néha megkeverem, mondjuk naponta kétszer, majd leszűröm és kisebb üvegekbe töltöm. Hűvös helyen sokáig eláll, én nem szoktam tenni hozzá semmilyen tartósítószert. Ha mégis felforrna, akkor lesz belőle bodzabor vagy ecet J
Fogyasztáskor vízzel, szódavízzel, teával ízlés szerint hígítható.
 
 
Bodzaecet
 
Egy 0,7 l befőttesüvegbe beleteszek 6-8 bodzavirágzatot, ráöntök fél liter 5 %-os biológiai erjesztésű almaecetet, jól összekevezem, majd lezárom az üveget és kiteszem a kamrába. Három hétig minden nap egyszer megkeverem, vagy csak megfordítom, megrázogatom az üveget. Ezután leszűröm és üvegbe töltöm. Különleges ízű ecetet használhatjuk  zöld salátákhoz, de grillezett zöldségekhez is.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: citrom bodza vadvirág bodzaszörp csete bodzaecet bodravirágzat sambucus bodzatea


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr92040624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása