Ezen a hétvégén rendezik meg Szarvason a mára már hagyományossá vált Szilvanapokat. Az elmúlt években mindig elmentem körülnézni, na meg rokonlátógatóba is, de most más elfoglaltságom akadt, így kihagyom. A gasztronómiai programok mellett több helyszínen kulturális programok, neves fellépők szórakoztatják ilyenkor a vendégeket. A kirakodó vásárt is szeretem, itt szoktam venni fakanalat, kosarat, mézet, gyümölcsöt és dióval ízesített szilvalekvárt. 1998 óta minden ősszel hatalmas rézüstökben főzik a szilvalekvárt, szilkékbe teszik, így őrzik meg a téli napokra ezt a csodás csemegét. Az ízletes szilvalekvár mellett kapusznyíkát szoktam enni ezen a rendezvényen. Ez a káposztáslepény, régi szlovák étel, amit régen kemencében sütöttek, gyerekkorom kedvenc étele.
Szeretem a szilvát minden formájában. Friss gyümölcsként, aszalva, lekvárnak és a kisüsti szilvapálinka se utolsó dolog. Süteményekbe, édességekbe is szívesen használom az ízletes kék szilvát és lekvárt is. Most egy régi recept alapján szilvás lepényt sütöttem, ami langyosan fogyasztva a legfinomabb.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl. tej
- csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg szilva
- őrölt fahéj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 5 dl tejföl
Langyos tejbe tettem egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet összedolgoztam a lágy vajjal, csipet sót is tettem hozzá, hozzákevertem a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Lágy, kalácstészta állagúra gyúrtam az anyagokat, majd meleg helyen egy fél óráig pihentettem.
Amíg a tészta pihent, megmostam, kimagoztam a szilvát, félbe, a nagyobbakat negyedekre vágtam. Az 5 dl tejfölbe belekevertem a cukrot és a tojást, majd simára kevertem.
Egy 24 x 32 cm tepsit kivajaztam, kiliszteztem, majd a tésztát akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi, ill. kicsit nagyobbra, majd kibéleltem a tepsit úgy, hogy a széleknél a tészta a perem tetejéig érjen. Egyenletesen elrendeztem a tésztán a darabolt szilvát, meghintettem kis őrölt fahéjjal, ráöntöttem a cukros tejfölt, elsimogattam a tetejét és betettem a 180 oC-ra előmelegített sütőbe és kb. 1 órán át készre sütöttem.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Eyre (törölt) · http://blog.hu/eyre 2010.09.08. 20:21:55