HTML

”Szavazz

Naptár

december 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Friss topikok

  • bombahoppa: Ki hogyan éli meg? vote4bombahoppa.blogspot.com/2019/12/road-trippin-ii-resz-ott-mari-malac.html (2019.12.29. 10:44) Disznóvágás szavakban
  • acerola: Ez így nagyon kemény tészta lesz. Legalább még egy deci tej kell bele. (2019.03.30. 08:49) Darázsfészek
  • Adél Varga: Szia! szeretném kérdezni, hogy az őz, vagy szarvas gerinc baj-e ha 10 napig áll a zöldséges nedves pácban? (2018.12.15. 23:04) Vadas őzgerinc knédlivel
  • firecrest: Gyermekkorom nyarait ott töltöttem, mivelhogy a szüleim onnét származnak. A rokonság egy része még ott él. Kellemes emlékek fűződnek ehhez a faluhoz. (2018.08.26. 20:15) Köröstarcsa
  • takacsveca93: Na én ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni erdei gyümiből. Mindig vannak akciók nálunk a helyi hiperben :) www.ujsagomat.hu/auchan/ (2018.06.22. 14:11) Szamócás torta
  • *amari: @baby1953: Jó étvágyat kívánok! (2018.05.16. 08:09) Nyírségi húsgombóc leves
  • *amari: A lábos üzembe helyezése nekem is nehezen ment. 2-3 alkalommal kikentem étolajjal, 3/4-ed részig töltöttem fel vízzel, tettem bele egy evőkanál sót és lassú lángon elforraltam a vizet, majd amikor k... (2015.11.16. 20:22) A vaslábas
  • *amari: @Tina Recept: Köszönöm szépen! (2014.07.08. 20:26) Mese almás

Olvasóim

free counters

Képeim az indafotón

myTaste.hu">


2010.09.08. 19:35 *amari

Szilvanap

Ezen a hétvégén rendezik meg Szarvason a mára már hagyományossá vált Szilvanapokat. Az elmúlt években mindig elmentem körülnézni, na meg rokonlátógatóba is, de most más elfoglaltságom akadt, így kihagyom. A gasztronómiai programok mellett több helyszínen kulturális programok, neves fellépők szórakoztatják ilyenkor a vendégeket. A kirakodó vásárt is szeretem, itt szoktam venni fakanalat, kosarat, mézet, gyümölcsöt és dióval ízesített szilvalekvárt. 1998 óta minden ősszel hatalmas rézüstökben főzik a szilvalekvárt, szilkékbe teszik, így őrzik meg a téli napokra ezt a csodás csemegét. Az ízletes szilvalekvár mellett kapusznyíkát szoktam enni ezen a rendezvényen. Ez a káposztáslepény, régi szlovák étel, amit régen kemencében sütöttek, gyerekkorom kedvenc étele.

Szeretem a szilvát minden formájában. Friss gyümölcsként, aszalva, lekvárnak és a kisüsti szilvapálinka se utolsó dolog. Süteményekbe, édességekbe is szívesen használom az ízletes kék szilvát és lekvárt is. Most egy régi recept alapján szilvás lepényt sütöttem, ami langyosan fogyasztva a legfinomabb.
 
Szilvás lepény
 
Hozzávalók: 
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl. tej
  • csipet só 
Töltelékhez:
  • 1 kg szilva
  • őrölt fahéj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 5 dl tejföl
Langyos tejbe tettem egy kiskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet összedolgoztam a lágy vajjal, csipet sót is tettem hozzá, hozzákevertem a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Lágy, kalácstészta állagúra gyúrtam az anyagokat, majd meleg helyen egy fél óráig pihentettem.
Amíg a tészta pihent, megmostam, kimagoztam a szilvát, félbe, a nagyobbakat negyedekre vágtam. Az 5 dl tejfölbe belekevertem a cukrot és a tojást, majd simára kevertem.
Egy 24 x 32 cm tepsit kivajaztam, kiliszteztem, majd a tésztát akkorára nyújtottam, amekkora a tepsi, ill. kicsit nagyobbra, majd kibéleltem a tepsit úgy, hogy a széleknél a tészta a perem tetejéig érjen. Egyenletesen elrendeztem a tésztán a darabolt szilvát, meghintettem kis őrölt fahéjjal, ráöntöttem a cukros tejfölt, elsimogattam a tetejét és betettem a 180 oC-ra előmelegített sütőbe és kb. 1 órán át készre sütöttem.
 

1 komment

Címkék: szarvas szilvanap szilvás lepény


A bejegyzés trackback címe:

https://amari.blog.hu/api/trackback/id/tr352281116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyre (törölt) · http://blog.hu/eyre 2010.09.08. 20:21:55

Szóval ezt a receptet kipróbálom . Vittem.Köszönöm szépen.
süti beállítások módosítása