Napokig esett az eső, de hát beérett a szilva, itt a lekvárfőzés ideje. Gyümölcstermő vidékeinken nagy üstökben főzték régen, de még ma is a szilvalekvárt. Falusi portákon olyan esemény volt a lekvárfőzés, mint a szüret vagy a disznótor. Az előkészületek, a gyümölcsszedés, magvalás, főzés nagy munka, ilyenkor összefogott a család, a barátok és egymást segítették a munkában. Gyerekeknek és a felnőtteknek is akadt az üst körül munka, utána pedig a pihenés, szórakozás. Ezt a hagyományt őrzik a falusi szilvanapok. Vidám hangulatban, közös munkával, dalolással, pálinkázással telik a nap, közben természetesen mindenki nagy karéj lekvároskenyeret eszik.
Szilva napokat rendeztek 2010. szeptember 25 – 26-án Köröstarcsán. A lekvárfőzés mellett szórakoztató programok is voltak, meg szilvalekvár és pálinkaverseny, ahol bárki nevezhette saját készítményeit.
Képgaléria Köröstarcsáról
Képgaléria a Szilvanapról
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.