A múlt hét végre kaptunk egy konyhakész házinyulat. Nagyon régen nem ettünk már ilyet, mostanában nem sok háztáji portán tartanak gazdasági (étkezési) céllal házinyulat. Pár nagyobb hipermarketben forgalmaz ugyan a Tetrabbit Kft. nyúlhúst, de én a távolságok miatt nem sűrűn járok ilyen üzletbe vásárolni, így most nagyon megörültem az ajándék húsnak.
A házinyúl fehér húsának nincs jellegzetes illata, íze, így sokféle fűszerrel készíthető belőle egészséges, könnyű, változatos és kitűnő étel. A hús zsírtartalma kicsi, kevesebb, mint amennyi a csirkehúsban van, és fehérjében gazdagabb.
Nyúlgombóc leves
Hozzávalók a leveshez:
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy krumpli
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 2-3 szál friss lestyánlevél
- 2 dl főzőtejszín
- őrölt fehér bors
- só
Hozzávalók a gombóchoz:
- 10 dkg darált nyúlhús
- 10 dkg nyúlmáj
- 1 evőkanál rétesliszt
- 1 tojás
- 1 kávéskanál őrölt fehér bors
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
A sárgarépát, fehérrépát és a krumplit megtisztítottam, jól megmostam és karikára, ill. kis darabokra vágtam. Egy fazékba tettem a répát és a krumplit, hozzáadtam egy kis fej egész vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, az apróra vágott lestyánlevelet, felöntöttem 1 liter hideg vízzel megsóztam, megborsoztam és elkezdtem főzni.
Ezután elkészítettem a gombócokat.
A ledaráltam a nyúlhúst és a nyúl máját, összekevertem az egész tojással, megfűszereztem sóval és borssal, ráreszeltem 1 kis fej vöröshagymát, megszórtam a rétesliszttel és jól összedolgoztam. A masszából kézzel diónyi gombócokat formáztam, majd hozzátettem mindet a már forrásban levő leveshez, hogy a továbbiakban együtt főjön minden. 20 perc alatt megfőtt a zöldség és a gombócok is. Levettem a tűzről, hozzáöntöttem 2 dl főzőtejszínt és elkevertem. A tetejét tálalás előtt megszórtam friss, apróra vágott petrezselyemlevéllel.
Sörös nyúl
A házinyúl gerincét és a combokat egy serpenyőben olajon megpirítottam de csak annyira, hogy éppen kifehéredjen a hús külső része, majd megsóztam, megborsoztam és egy kiolajozott tepsibe tettem, leöntöttem barna sörrel és előmelegített 160 oC-os sütőbe tettem. Annyi sört öntöttem rá, hogy majdnem ellepte a húst, így sütöttem addig, amíg a sörlé félig elpárolgott róla. A teteje szépen világosbarnára pirult kb. egy óra alatt.
A húsdarabokat tálalás előtt meglocsolgattam a tepsiben maradt pecsenyelével, majd párolt gombás rizzsel és vajas-balzsamecetes párolt almával tálaltam.
További nyulas receptek:
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.