Egyszerű, gyorsan elkészíthető édesség a hókifli. Tésztája több változatban készíthető, használhatunk hozzá vajat, margarint vagy zsírt. Keverhetjük élesztővel is, akkor puhább lesz a tészta, ha kisül, de anélkül is ízletes, bár kicsit porhanyósabb lesz.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 20 dkg zsír
- 1 tojás sárgája
- 2 dl tejföl
- só
- 1 dl langyos tej
- 1 kiskanál cukor
- 2 dkg élesztő
- a töltelékhez lekvár, dió, mák, gesztenye, ki mit szeret
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttattam langyos, cukros tejben. A lisztet elmorzsoltam a zsírral, a tojás sárgájával, a tejföllel, picit megsóztam majd mindezt összegyúrtam az élesztős tejjel. Két cipót formáztam belőle és egy negyed órára a hűtőbe tettem, hogy lehűljön az egész, hidegen könnyebben nyújtható a tészta.
Lisztezett nyújtódeszkán 2-3 mm vékonyságúra nyújtottam a tésztát, egy nagy pogácsaszaggatóval köröket vágtam ki a tésztából. Mindegyik közepére lekvárt tettem és középen ketté hajtottam. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe raktam a kis kifliket. Nem szabad túl közel tenni őket egymáshoz, mert kicsit nőni fog a tészta. A tetejét nem szoktam bekenni semmivel se.
180 oC-ra felmelegített sütőben sütöttem meg úgy, hogy vigyáztam arra, hogy a tészta éppen csak hogy sárgulni kezdjen. Még melegen minden darabot porcukorba mártottam, úgy, hogy mindenütt cukros legyen.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.